« Svijet
objavljeno prije 15 godina
SOFA SPORAZUM

Američki vojnici se povukli iz iračkih gradova

Iračani su sinoć proslavili preuzimanje nadzora nad svojim gradovima, a vlasti su stanovništvo pozvali na jedinstvo zemlje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

SAD

,

Irak

,

američke snage u Iraku

,

Afganistan

,

povlačenje iz Iraka

,

SOFA sporazum

Irak je od utorka, šest godina nakon američke invazije, sporazumnim povlačenjem američkih trupa iz gradova preuzeo odgovornost za sigurnost svih urbanih sredina, a iračko je vodstvo tim povodom pozvalo narod na jedinstvo. Od utorka je zadaću nadzora iračkih gradova preuzelo pola milijuna iračkih policajaca i 250.000 iračkih vojnika, prenosi agencija AFP. U ponedjeljak navečer stanovnici Bagdada okupili su se u najvećem gradskom parku i slavili povlačenje uz poznate iračke izvođače.

Američko-irački sporazum o statusu vojnih snaga, tzv. SOFA sporazum, 2008. godine potpisala je Busheva administracija, a njime je dogovoreno potpuno povlačenje američkih borbenih snaga iz svih većih i manjih iračkih gradova do 30. lipnja ove godine.

Povlačenje američkih borbenih snaga iz svih većih i manjih gradova u Iraku dovršeno je tijekom vikenda uoči krajnjeg roka 30. lipnja, a u ponedjeljak je glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell poručio da je "sveukupno, sigurnosno stanje dovoljno stabilno da bi iračke snage mogle preuzeti tu dodatnu odgovornost".

Dio američkih snaga bit će prebačen u Afganistan, gdje je već 57.000 američkih vojnika. Više od 130.000 vojnika ostat će u Iraku, a mnogi od njih nastavit će raditi s iračkim postrojbama. Time će američka nazočnost u Iraku ostati dovoljno snažna da može odgovoriti na svaki incident u kojem Iračani mogu zatrebati pomoć, poručio je Pentagon. SOFA sporazum predviđa povlačenje svih američkih borbenih snaga iz Iraka do kraja 2011. godine.

Irački predsjednik Džalal Talabani i premijer Al-Maliki u svojim su govorima, koje je prenijela državna televizija, odali počast brojnim žrtvama i pozvali na jedinstvo zemlje.

"Dok slavimo ovaj dan, nećemo zaboraviti svu gorčinu gubitaka koje smo pretrpjeli zbog očajničkih pokušaja Al-Kaide i ostataka stranke Bas da destabiliziraju zemlju i šire paniku. Ti gubici učinit će nas još odlučnijima da idemo naprijed, nadahnuti dušama mučenika", rekao je irački predsjednik Džalal Talabani.

"Zbog mučenika i ranjenih moramo održati jedinstvo zemlje i održati uspjehe koje smo ostvarili. Teroristi su ciljali Irak, njegovo jedinstvo i jedinstvo iračkog naroda. Tim su pokušajima željeli vratiti Irak u sektaško nasilje ... no hvala bogu doba sektaštva je iza nas", rekao je premijer Nuri Al-Maliki.

Izvor: Hina

30.06.2009. 13:57:26
Novi komentar
nužno
nužno