objavljeno 30.06.2009. 13:57:26
SOFA SPORAZUM

Američki vojnici se povukli iz iračkih gradova

Iračani su sinoć proslavili preuzimanje nadzora nad svojim gradovima, a vlasti su stanovništvo pozvali na jedinstvo zemlje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Irak je od utorka, šest godina nakon američke invazije, sporazumnim povlačenjem američkih trupa iz gradova preuzeo odgovornost za sigurnost svih urbanih sredina, a iračko je vodstvo tim povodom pozvalo narod na jedinstvo. Od utorka je zadaću nadzora iračkih gradova preuzelo pola milijuna iračkih policajaca i 250.000 iračkih vojnika, prenosi agencija AFP. U ponedjeljak navečer stanovnici Bagdada okupili su se u najvećem gradskom parku i slavili povlačenje uz poznate iračke izvođače.

Američko-irački sporazum o statusu vojnih snaga, tzv. SOFA sporazum, 2008. godine potpisala je Busheva administracija, a njime je dogovoreno potpuno povlačenje američkih borbenih snaga iz svih većih i manjih iračkih gradova do 30. lipnja ove godine.

Povlačenje američkih borbenih snaga iz svih većih i manjih gradova u Iraku dovršeno je tijekom vikenda uoči krajnjeg roka 30. lipnja, a u ponedjeljak je glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell poručio da je "sveukupno, sigurnosno stanje dovoljno stabilno da bi iračke snage mogle preuzeti tu dodatnu odgovornost".

Dio američkih snaga bit će prebačen u Afganistan, gdje je već 57.000 američkih vojnika. Više od 130.000 vojnika ostat će u Iraku, a mnogi od njih nastavit će raditi s iračkim postrojbama. Time će američka nazočnost u Iraku ostati dovoljno snažna da može odgovoriti na svaki incident u kojem Iračani mogu zatrebati pomoć, poručio je Pentagon. SOFA sporazum predviđa povlačenje svih američkih borbenih snaga iz Iraka do kraja 2011. godine.

Irački predsjednik Džalal Talabani i premijer Al-Maliki u svojim su govorima, koje je prenijela državna televizija, odali počast brojnim žrtvama i pozvali na jedinstvo zemlje.

"Dok slavimo ovaj dan, nećemo zaboraviti svu gorčinu gubitaka koje smo pretrpjeli zbog očajničkih pokušaja Al-Kaide i ostataka stranke Bas da destabiliziraju zemlju i šire paniku. Ti gubici učinit će nas još odlučnijima da idemo naprijed, nadahnuti dušama mučenika", rekao je irački predsjednik Džalal Talabani.

"Zbog mučenika i ranjenih moramo održati jedinstvo zemlje i održati uspjehe koje smo ostvarili. Teroristi su ciljali Irak, njegovo jedinstvo i jedinstvo iračkog naroda. Tim su pokušajima željeli vratiti Irak u sektaško nasilje ... no hvala bogu doba sektaštva je iza nas", rekao je premijer Nuri Al-Maliki.

Izvor: Hina

30.06.2009. 13:57:26
http://m.metro-portal.hr/americki-vojnici-se-povukli-iz-irackih-gradova/19178/