« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PADA POTPORA

Američki ulagači smatraju da je Obama antiposlovno orijentiran

Glavni razlozi nezadovoljstva su Obamine ideje o smanjenju bonusa i oporezivanju bogatih zbog kojih poslovnjaci više ne mogu "vjerovati instinktu"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

gospodarska kriza

,

financijska kriza

,

menadžerski bonusi

,

ulagači

Američki ulagači u velikoj većini vide predsjednika Baracka Obamu kao antiposlovno orijentiranog i dovode u pitanje njegovu sposobnost da upravlja financijskim krizama, prema anketi Bloomberg Newsa čiji su rezultati objavljeni u petak.

Globalna tromjesečna anketa ulagača i analitičara koji su pretplatnici Bloomberga, pokazala je kako 77 posto američkih ispitanika smatra da je Obama previše antiposlovno nastrojen, a četiri do pet ispitanih je samo donekle ili uopće nije uvjereno u njegovu sposobnost da upravlja financijskom krizom.

Anketa je također pokazala ukupan pad odobravanja za Obamu godinu dana nakon što je preuzeo dužnost. Povoljno mišljenje o njemu ima samo 27 posto američkih investitora. U listopadskoj anketi, 32 posto ulagača u SAD-u imalo je pozitivan dojam o predsjedniku.

"Ulagači više ne osjećaju da mogu vjerovati svojim instinktima za preuzimanje rizika", rekao je jedan od ispitanika ankete - David Young, izvršni direktor brokerske kuće u New Yorku.

Young je kao razloge naveo Obamine napore za smanjenje bonusa i zarada, davanje većeg prioriteta reformi zdravstva umjesto zapošljavanju, te njegove planove za "oporezivanje bogatih ili prodornih".

Godinu dana nakon stupanja na predsjedničku dužnost, Obama se suočava sa stopom nezaposlenosti od oko 10 posto i saveznim proračunskim deficitom koji je narastao na 1.400 milijardi dolara.

Po riječima Carlosa Vadilla, analitičara pri Wells Fargo Securities LLC. u San Franciscu, Obama je u "stalnom ratu" s bankarskim sustavom, i rabi izraze poput "dobro potkoženih macana bankara" i druga pogrdne nazive "da bi opisao poslovni model koji podržava veliki dio Amerike".

Izvan SAD-a Obama i dalje dobiva visoke ocjene s tri četvrtine ili više ulagača u Europi i Aziji koji ga gledaju s naklonošću. Zahvaljujući tom povoljnom rejtingu, na globalnoj razini 60 posto ispitanika ima povoljno mišljenje o Obami.

Kad je u pitanju njegova sposobnost upravljanja financijskom krizom, 55 posto Europljana navodi da su uglavnom ili vrlo sigurni u tu sposobnost. Među azijskim ispitanicima, 59 posto kaže da su donekle uvjereni ili da nisu uvjereni, dok 38 posto vjeruje u njegove sposobnosti. (hina/metro-portal)

22.01.2010. 19:31:09
Novi komentar
nužno
nužno