« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
gorivo budućnosti

Američka kompanija proizvela organizme koji izlučuju biogorivo

Da li je stvarno zavšena utrka u pronalaženju goriva koje će zajamčiti opstanak ljudske vrste

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.joulebio.com)
Više o

Biogorivo

,

obnovljivi izvori energije

,

Joule Biotechnologies

Sims tvrdi da u njihovim laboratorijima došli blizu rješenja koje će bio goriva ponovo staviti u fokus alternativnih goriva sutrašnjice. Najveće zamjerke proizvodnji bioloških goriva predstavljaju polja koja se sade tim kulturama, dok se s druge strane svijet bori sa sve većim brojem populacije koja živi ispod granice siromaštva.

Druga značajna zamjerka je korištenje prevelikih količina vode pri proizvodnji ovakvog goriva.

U Joule Biotechnologies su uspjeli prevladati ove prepreke, stvarajući organizme za koje tvrde kako će uskoro proizvoditi gorivo konkurentno konvencionalnim po cijeni i količini. Kakav će to utjecaj imati na svjetsko gospodarstvo i poredak, teško je uopće pojmiti.

Kako to funkcionira?

Organizam koji se koristi slankastu vodu i sunčeve zrake, hrani se CO2 magično isparava solarna goriva etanol, biodizel i kemikalije izvedene iz nafte. Joule su također osmislili SolarConverter specijalnu posudu u kojoj organizmi žive i proizvode gorivo. U posudu, napunjenu recikliranom nepitkom vodom, upumpavaju se sunčeve zrake i CO2. U tim uvjetima organizmi počinju proces fotosinteze, oslobađajući korisna goriva.

Ovako stvorena goriva trebaju minimalne preinake prije puštanja u spremnike, cijevi i rezervoare. Sims tvrdi da će Joule proizvoditi 20.000 galona etanola, te 13.000 galona biodizela na jednom jutru zemlje godišnje. Procjena je da će ovako proizvedena goriva koštati 75 dolara za barel etanola, te 50 dolara za biodizel.

Pročitajte više na Profitiraj.hr

25.09.2009. 14:48:02
Novi komentar
nužno
nužno