« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ni kriv ni dužan

Banka prisilila Google da ugasi GMail račun jednog korisnika

Jedini grijeh nepozantog korisnika Gmaila je taj što je greškom primio email s tajnim podatcima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

GMail račun blokiran

,

pristup Gmailu

,

Gmail račun

,

google email

,

google pravni spor

Banka Rocky Mountain poduzela je pravne korake kako bi natjerala interneskog giganta da otkrije identitet jednog korisnika na čiji su se Gmail račun greškom poslale povjerljive informacije.

Google je prihvatio sudsku odluku da se račun deaktivira. Još nije poznato je li korisnik shvatio da mu je zabranjen pristup računu.

Problem je nastao kad je jedan zaposlenik banke greškom poslao email koji sadržava detaljne podatke od 1300 klijenata na određenu GMail adresu.

U strahu od otkrivanja povjerljivih podataka, banka je ponovo poslala mail na istu adresu u kojem se moli vlasnika da izbriše mail s podatcima.

Ne dobivši  odgovor na zamolbu, banka je odlučila poduzeti pravne mjere; zahtijevala je da se račun ugasi i da se otkrije je li korisnik namjerno ignorirao zamolbe ili je jednostavno previdio taj originalni mail s podatcima.

Google-ova politika o privatnosti podataka zabranjuje bilo kakvo davanje uvida u povjerljive informacije bez sudskog naloga, kojeg je Rocky Mountain Bank i dobila od suca iz Kalifornije.

Borci za civilne slobode i prava tvrde da je sudska presuda izravno kršenje prava osiguranih ustavom.

„Nečuveno je da je banka uopće nešto takvo zahtijevala te da je sud to odobrio", rekao je za John Morris iz Centra za demokraciju i tehnologiju za portal MediaPost. „Kakva to prava banka ima kad može zatražiti da se ugasi email račun sasvim nevinoj osobi?"

Google je morao prihvatiti sudski nalog, no borit će se za sudsko dopuštenje da se nakon suspenzije i istrage ponovo aktivira taj korisnički račun.

28.09.2009. 15:49:26
Novi komentar
nužno
nužno