« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
"gledanje" ušima

PenFriend olakšava život slijepim osobama

POGLEDAJTE VIDEO: Izmišljen je uređaj koji omogućuje slijepim osobama da "očitaju" audio zapise etiketa s proizvoda iz svakodnevne uporabe.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.bbc.co.uk)

PenFriend uređaj se koristi za čitanje bar kodova - kad preko njih pređete olovkom, ona automatski pretvara zapis u MP3 format.

Razvila ju je Mantra Lingua, tvrka iz Velike Britanije, skupa s poznatim Kraljevskim nacionalnim institutom za slijepe osobe (RNIB).

Olovka košta nešto manje od 60 funti i može se koristiti za etikete na namirnicama, odjeći, filmovima, audio kolekciji, osobnim dokumentima i sl.

"Trenutno grebemo samo po površini.; počinjemo razvijati etikete za imenike i kalendare te dnevnike", objasnila je Alison Long iz Kraljevskog Instituta.

PenFriend koristi tehnologiju optičke identifikacije (OID) radi stavljanja mikrotočaka na etikete koje se poslije čitaju vrhom PenFrienda. Tad se uređaj javlja u MP3 zvučnom formatu, obično glasom samog korisnika, i daje glasovni opis proizvoda ili predmeta.

Uređaj može snimiti i do 70 sati audio zapisa, a može se koristiti i kao standardni MP3 player.

To znači da korisnik nije ograničen na samo nekoliko sekundi opisa etiketiranog predmeta.

Podatci kao što su rok trajanja hrane, sastojci i čak upute za kuhanje mogu biti snimljeni bez problema. Isto je i s lijekovima; datum kupnje, doziranje i ostale informacije, sve to može biti uključeno.

Iako audio etikete nisu novost na tržištu, ovo je veliki napredak u financijskom smislu jer su prethodne verzije uređaja koristile puno skuplje etikete za označavanje proizvoda, tzv. Radio Frequency Identifaction etikete (RFID).

 

25.09.2009. 12:15:05
Novi komentar
nužno
nužno