« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
ISTRAŽIVANJE

Alzheimerova bolest povezana je s hormonom apetita leptinom

Novo istraživanje pomoći će u dijagnosticiranju bolesti i otkrivanju novih načina liječenja bolesti koja pogađa 37 milijuna ljudi

Više o

Alzheimerova bolest

Rizik od Alzheimerove bolesti ovisi o koncentraciji leptina, hormona za kontrolu apetita, u tijelu, ističe američka studija objavljena u srijedu, koja utire put novim postupcima liječenja te bolesti.

"Ovo otkriće potkrjepljuje nedavne eksperimentalne podatke koji pokazuju da leptin poboljšava pamćenje kod životinja i navodi na zaključak da je riječ o hormonu koji potiče niz procesa u središnjem živčanom sustavu", pišu autori studije u novom broju Časopisa američke liječničke udruge (JAMA).

Leptin, koji nakon jela proizvode stanice masnog tkiva, šalje mozgu signal da smo dovoljno jeli.

Istraživanje koje se više od 12 godina provodilo među više stotina starijih osoba, pokazuje da su osobe s nižom razinom leptina sklonije obolijevanju od neuroloških bolesti od onih s višom.

Četvrtina ispitanika s nižom koncentracijom leptina obolila je od Alzheimerove bolesti, a tek 6 posto u drugoj skupini, ističu znanstvenici.

Stoga stručnjaci misle da razina leptina može pomoći u dijagnosticiranju bolesti, a napose da će ovo otkriće omogućiti napredak u pronalaženju novih načina njezina liječenja.

Oko 37 milijuna ljudi u svijetu pati od demencije, od kojih 5,3 u Sjedinjenim Državama, a Alzheimerova bolest je njezin glavni uzrok, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Sa starenjem stanovništva u svijetu ta bi brojka mogla naglo porasti u idućih 20 godina. (hina/metro-portal)

 

17.12.2009. 12:35:53
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ljetovanje u Hrvatskoj
    04.01.2010. 18:37
    ajde da se bar to rješi
Novi komentar
nužno
nužno