« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
ma pij do mile volje

Alkohol je dobar za muško srce

Žene nažalost neće osjetiti pozitivne učinke žestokih pića jer njihovo tijelo drugačije obrađuje alkohol

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

piće

,

alkoholizam

,

alkohol

,

jetra

,

srce

Svakodnevno uživanje u pokojoj dobroj kapljici kod muškaraca smanjuje rizik od srčanog udara čak za tri puta, tvrdi jedna studija.

Španjolsko je istraživanje obuhvatilo 15,500 muškaraca te 26,000 žena, a na kraju se utvrdilo da bi velike količine alkohola mogle imati čak i pozitivan utjecaj na muškarce. Za žene, nažalost, to ne vrijedi.

Ipak, stručnjaci su oprezni; velike količine alkohola možda jesu dobre za srce (koliko god to čudno zvučalo), ali isto tako mogu izazvati razna druga oboljenja. Alkohol je odgovoran za oko 1,8 milijuna smrtnih slučajeva u svijetu godišnje. Španjolska je bila idealna za ovakvu vrstu istraživanja obzirom da je u njoj zabilježena najveća stopa konzumiranja alkohola i najmanja stopa srčanih bolesti.

Muškarci i žene u istraživanju bili su u dobi od 29 do 69 godina. Sudionici su bili podijeljeni u šest skupina - od onih koji nikad nisu pili do onih koji tjedno u prosjeku popiju na primjer osam litara vina.

Ukratko, oni koji su pili recimo jednu čašicu votke dnevno smanjili su rizik od srčanih tegoba za 35 posto, dok su oni koji konzumiraju od 3 do 11 čaša dnevno umanjili rizik za 50 posto. Takvi rezultati nisu primijećeni kod žena koje ionako rjeđe pate od srčanih tegoba nego muškarci. Istraživači vjeruju da je uzrok tomu sasvim drugačiji način obrađivanja alkohola kod žena koje hormoni štite od raznih bolesti.

Vrsta alkohola ne igra važnu ulogu, ali otkriveno je da oni koji piju umjereno do obilno različite vrste alkohola još više smanjuju stopu rizika. Mehanizmi odgovorni za ovakve rezultate još nisu precizno definirani, no poznato je da alkohol pomaže u povećanju razine lipoproteina visoke gustoće koji su poznati kao „dobri kolesterol" i koji su korisni u sprječavanju nagomilavanja lošeg kolesterola u arterijama.

Ipak, ne zaboravite, srce je samo jedan organ u tijelu. Pretjerano konzumiranje alkohola može vas otrovati, uništiti jetru i još mnogo toga. Krajnja poruka - umjereno je najbolje! Živjeli!

19.11.2009. 16:13:57
Novi komentar
nužno
nužno