« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
UPS! ;)

Alkohol i šećer ne idu baš jedno s drugim

Kada jedete hranu ili pijete nešto što sadrži ugljikohidrate i kalorije, šećer u krvi obično raste. Kada pak pijete alkohol, šećer u krvi može porasti ili pasti

Sve s mjerom
Sve s mjerom (Arhiva)
Više o

alkohol

,

šećer

,

pića

Alkohol i šećer - nemali broj ljudi ne misli o ovome, a zapravo se radi o jednostavnoj logici - hoće li vam šećer u krvi porasti ili pasti ovisi o tome što pijete, koliko i kako vaše tijelo reagira na alkoholno piće.

Nagli porast šećera u krvi

Konzumacija alkohola također može izazvati nagli porast šećera u krvi. To se često događa kada pijete slatko vino ili pivo jer se radi o pićima koja su bogata ugljikohidratima. Isti učinak imaju i kokteli koji sadržavaju šećer, sodu ili voćni sok.

Alkoholna pića također nam otvaraju apetit za čipsom, pizzom, perecima i drugom hranom s visokim udjelom ugljikohidrata, što može učiniti rast i pad glukoze u krvi još izraženijim.

Pad šećera u krvi

U većini slučajeva prekomjerno pijenje alkohola može uzrokovati štetan pad šećera u krvi. Razlog leži u jednoj od primarnih zadaća jetre - proizvodnja i otpuštanje glukoze u krvotok kako bi se pomoglo u ravnoteži šećera u krvi.

"Konzumacija alkohola remeti ovaj proces i vaša jetra daje prednost preradi alkohola umjesto oslobađanju glukoze, a to može dovesti do niskog šećera u krvi", pojašnjava nutricionistica Vandana Sheth.

Vjerojatno ste u nekom trenutku iskusili kako je to imati nisku razinu šećera u krvi. Kada vam je šećer u krvi prenizak, vaše stanice nemaju dovoljno energije. Osobe se osjećaju slabo, gladno, nervozno, a nekad se javlja i glavobolja.

Niska razina šećera u krvi može uzrokovati oslobađanje adrenalina, koji izaziva ubrzani rad srca, znojenje, drhtavicu i tjeskobu. Ako se pad nastavi, a jetra ne šalje glukozu u krvotok kako bi opskrbila mozak energijom, osoba može postati zbunjena, pospana, početi nejasno govoriti, pa čak može dobiti i napadaje. Vrlo rijeko moguća je čak i smrt.

Stoga, budite pametni ;)

15.05.2022. 21:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.05.2022. 22:41
    Alkohol je opasan
Novi komentar
nužno
nužno