« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
POTRAGA ZA BOZONOM

Aktivirani snopovi protona u LHC-u

Napredak koji smo postigli približava nas trenutku u kojem će ubrzivač raditi punim pogonom, poručili su iz CERN-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

CERN

,

Higgsov bozon

,

LHC

Znanstvenici koji rade na najvećem ubrzivaču čestica na svijetu objavili su u ponedjeljak u Ženevi da su uspješno pokrenuli snopove protona, te da će 10 milijardi dolara vrijedan uređaj uskoro raditi punim pogonom.

Europski centar za nuklearna istraživanja (CERN) objavio je da su snopovi protona u Velikom hadronskom sudaraču (LHC), koji je prošli tjedan pušten u pogon nakon 14-mjesečnog popravka, počeli kružiti u oba smjera.

"Napredak koji smo postigli u ponedjeljak približava nas trenutku u kojem će ubrzivač raditi punim pogonom", rekao je jedan od voditelja projekta Steve Myers.

Cilj pokusa je da se u komori sudare protoni koji kruže tunelom LHC-a brzinama bliskim svjetlosnoj, kako bi se stvorili uvjeti slični onima nedugo nakon Velikog praska.

Znanstvenici se nadaju da će rezultati pokusa pomoći u otkrivanju porijekla i prirode materije.

LHC se pokvario nekoliko dana pošto je 10. rujna 2008. pušten u pogon uz veliku medijsku pompu. Na ovom projektu rade tisuće fizičara iz cijeloga svijeta koji žele proniknuti tajnu nastanka svemira, te pronaći dokaz o postojanju hipotetske čestice Higgsova bozona koji, misle stručnjaci, objašnjava postojanje mase. (hina/metro-portal)

23.11.2009. 16:42:59
Novi komentar
nužno
nužno