« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ZDRAVI I SRETNI

Ako ste nezadovoljni svojim poslom, više će vas boljeti leđa

Znanstvenici sve više govore o biopsihosocijalnim faktorima koji su ključni u razumijevanju bolova, ali i zdravlja općenito

(Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

posao

,

bolovi

,

leđa

Istraživanje Sveučilišta Queensland u Australiji pokazalo je da ako je netko nezadovoljan svojim poslom, ima veće šanse da će se duže oporavljati od bolova u leđima od svojih kolega koji su na poslu sretni.

Kako bi izmjerili koliko su društveni i psihološki faktori točni u predviđanju ishoda bolova u donjem dijelu leđa, znanstvenici su sastavili upitnik na koji je odgovorilo 91 ispitanik iz Australije i 40 njih iz Novog Zelanda.

Rezultati su pokazali da ljudi koji imaju vrlo zahtjevne poslove kojima su nezadovoljni, ili koji nemaju dobar stil vođenja na poslu, češće pate od bolova u donjem dijelu leđa, i to zbog ''biopsihosocijalnih'' faktora.

''Biopsihosocijalni model, koji prepoznaje važnost bioloških, psiholoških i društvenih faktora kod bolesti, sada se shvaća kao ključan u razumijevanju ljudskog zdravlja općenito, a bolova posebno'', zaključuje voditelj studije dr. Nick Penney.

28.03.2010. 11:51:54
Novi komentar
nužno
nužno