« Život
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
UZDRAVLJE!

A da počnemo raditi svoje pivo?

U SAD-u je sve više novih vrsta piva koje su stvorili zaljubljenici u taj napitak. U međuvremenu takva piva imaju mnogo obožavatelja pa tako osim užitka, taj posao se i isplati.

Domaćih piva je sve više
Domaćih piva je sve više (Shutterstock)
Više o

pivo

,

kuhanje piva

,

domaće pivo

Još je rano uvečer u baru Kiabacca u četvrti Hells Kitchen, mjestu za izlazak u Manhattanu u New Yorku. Brittany Blust stoji za šankom i toči u kriglu stout, crno snažno pivo kao što je na primjer i Guinnes. Ali to nije pivo nekog poznatog proizvođača nego tek jedno od oko 20 lokalnih piva koja se toče u tom baru. Sve su to takozvana craft beer, piva proizvedena gotovo ručno u malim pivovarama.

Brittany nam pokušava objasniti svoju ljubav prema pivu i misli da joj je to vjerojatno u genima: "Moji preci dolaze iz Njemačke, Velike Britanije i iz Belgije." Usprkos tom porijeklu iz glasovitih pivarskih nacija, ona je svoju ljubav prema pivu tek otkrila prije nekoliko godina kada je dobila posao u jednoj pivovari. Tamo je mušterijama morala toliko toga objašnjavati o postupku vrenja i sastojcima piva da je otkrila kako je i sama oduševljena tom čarolijom. A i prije je toga voljela kuhati i igrati se sa sastojcima i začinima. Kod piva, objašnjava nam, "tu nema velike razlike".

Pivo s čilijem i čokoladom

Nakon tog prvog posla u pivovari uslijedila su i druga, ali su sva onda bila povezana s pivom: radila je i u drugim pivovarama, u pivnicama i priređivala je manifestacije pivarske industrije. Brzo je morala otkriti kako joj u tom poslu nije lako zato što je žena: među pivarima je ljepši spol golema iznimka. Zato se udružila s još nekoliko kolegica iz pivarskog sektora New Yorka kako bi stvorile zajedničko, vlastito pivo.

Tako je nastao Sweet Fire (slatka vatra), pivo nazvano tako jer u njemu ima i ljutih papričica i jezgri kakaovca. "Recept je tajan, ali okus čokolade je toliko očit", objašnjava nam Brittany oduševljena rezultatom: "To je snažno pivo, ne previše slatko, ali onda na kraju ostavlja malo ljutoće u ustima."

Osam prijateljica je to svoje pivo počelo proizvoditi zajedno s pivovarom Empire, smještenom u mjestu Syracuse oko četiri sata vožnje udaljenom od središta New Yorka. I u toj pivovari su zadovoljni ovim rezultatom pa će Sweet Fire biti jedno od piva kojim će se ova pivovara predstaviti na ovogodišnjem Tjednu piva u New Yorku. To je manifestacija na kojoj se okupljaju proizvođači piva iz okolice kako bi razmijenili iskustva i kušali što rade oni drugi. "To je nešto kao obiteljski sastanak", objašnjava nam Olivia Cerio iz pivovare Empire. Ali to je prilika i za pivopije New Yorka da kušaju nove proizvode i upoznaju ljude koji su stvorili pivo koje rado piju.

Prohibicija i povratak u raznolikost

Ta manifestacija, makar na njoj ne sudjeluju veliki pivarski koncerni, svake godine postaje sve veća jer i ima sve više takvih craft beer, piva koja su stvorili novi zaljubljenici u tajnu stvaranja piva. To se ne odnosi samo na New York, nego na čitave Sjedinjene Američke Države: tamo negdje 1970. je u čitavoj zemlji bilo tek oko 50 pivovara, danas ih je oko 2.700. Mnoge od njih su posve malene i ističu se hrabrim mješavinama aroma u pivu, ali svake godine ih je sve više.

Kelly Taylor je predsjednik udruge pivara New Yorka i zabavlja ga činjenica da se upravo događa obrnut proces od onoga kad je u Americi uvedena prohibicija, zabrana točenja svakog alkohola, početkom 20. stoljeća. Tada je nestalo na stotine pivovara i samo velike su otvorene kad je prohibicija konačno ukinuta. "Tada je to bilo prokletstvo, ali danas je to blagoslov. Jer sad mnogi počinju potpuno svježi i bez ikakvih tradicionalnih zahtjeva stvarati vlastito pivo", kaže nam Taylor.

Takve male pivovare su već postale i ozbiljan gospodarski čimbenik. Njihov promet se u proteklih šest godina udvostručio i trenutno iznosi oko 12 milijardi dolara. Kelly Taylor je uvjeren kako će one i dalje rasti. Misli da će se u sljedećih pet godina pojaviti na tržištu još toliko, oko dvije i pol tisuće novih pivovara, a da će se njihov promet već za dvije godine utrostručiti.

Tek tada će broj pivovara biti otprilike kao i prije nego što je uvedena prohibicija, ali nas Taylor upozorava kako je prije jednog stoljeća bilo i daleko manje stanovnika. "Odnos broja stanovnika prema jednoj pivovari će utoliko i dalje ostati veći", kaže predsjednik Udruge.

"Pivo će spasiti svijet"

Neke od tih novih pivovara su već stekle i svjetsku slavu. Na primjer Brooklyn Brewery izvozi već u 21 zemlju svijeta. Osobito je popularna u Europi tako da su, zajedno s Carlsbergom i Carnegie&Co otvorili pogon i u Švedskoj. Ali takvi slučajevi su prije iznimka, a i Gabe Barry iz Brooklyn Brewery nam tvrdi kako se i oni trude ostati vjerni svojim korijenima: "Mi još uvijek proizvodimo daleko ispod one količine gdje bismo onda mogli biti smješteni u industrijske pivovare, a koristimo samo lokalne sirovine."

Jer i ta, možda najveća od tih "malih pivovara", po svojoj proizvodnji je još veoma daleko i od najmanje industrijske pivovare. Uopće, takve male pivovare su još jedva ozbiljna konkurencija na američkom tržištu piva koje je "teško" oko 78 milijardi dolara. Ali ipak, potražnja za poznatim markama polako opada i sve je više ljubitelja piva koji traže neko "svoje" pivo, najbolje proizvedeno negdje posve blizu mjesta gdje žive.

U New Yorku se tako već sprema i aplikacija za mobitel koji će ljubitelje piva dovesti do najbližeg mjesta koje nudi osobito velik izbor lokalnih piva. Predsjednik udruge pivara New Yorka Kelly Taylor je uvjeren da za njegove članove dolaze dobra vremena: "Sve što se ne proizvodi ovdje u regiji, nudi se sve manje, a lokalna proizvodnja raste." Samo u gradu New Yorku već ima 23 pivovare, a to je dobro i za privredu i znači još veći izbor za potrošače: "Pivo pomaže. Pivo će spasiti svijet", kaže i diže svoju čašu.

 

Piše: Miriam Braun/dw
13.03.2015. 10:54:00
Novi komentar
nužno
nužno