« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina
SAVJETI

9 savjeta za izvlačenje iz depresije

Osim razgovora sa psihijatrom, koji je jako važan za osobe koje boluju od depresije, izuzetno je važno ne prepustiti se lošem raspoloženju

Spasite se depresije bez antidepresiva
Spasite se depresije bez antidepresiva (Arhiva)
Više o

depresija

,

liječenje

,

simptomi

Depresija je jedan od najčešćih poremećaja raspoloženja današnjice, a može se uspješno liječiti i bez uzimanja antidepresiva. Kako se izvući iz depresije? Stručnjaci kažu da je najvažnije prepoznati simptome i doskočiti joj prije nego što ona uzme konce u ruke.

Osim razgovora sa psihijatrom, koji je jako važan za osobe koje boluju od depresije, izuzetno je važno ne prepustiti se lošem raspoloženju.

Iako u teškim trenucima deprimiranim osobama ništa ne znači kada im netko kaže: "Proći će" ili pak "Nije to ništa", to će zaista tako biti i treba na depresiju gledati kao na epizodu, a ne se poistovjećivati s njom.

Kada se probudite, a ona je tu, promotrite ju i sami sebi recite: "Proći će, a ja ću se sada ustati i uživati u jutru". Otvorite prozore, pustite suncu da uđe.

Nazovite prijatelje, izađite s njima u šetnju. Aktivirajte se. Upišite se na neki sport ili radionicu. Budite aktivni. To je najvažnije i najteže. 

Na pitanje kako se izvući iz depresije nema jednostavnog odgovora, no pomoći će vam ovih nekoliko savjeta:

Bavite se sportom - sport je izuzetno važan odgovor na pitanje kako se izvući iz depresije. Svi znamo da pomaže u lučenju serotonina - hormona sreće, a to je baš ono što vam treba. Upišite se na neki sport ili pronađite trenera koji će raditi samo s vama. Onn će vas motivirati i poticati iz dana u dan. 

Dišite duboko - ovakvo disanje smiruje i obnavlja stanice u tijelu. Kad god vam padne na pamet udahnite svjesno, mirno i dubok i isto tako izdahnite. 

Izbjegavajte alkohol - jednako tako i narkotike ili ostajanje do kasnih noćnih sati pred TV-om. Čitajte pozitivne knjige, sami pišite nešto ili stvarajte. Izrazite svoju kreativnost. 

Krećite se - među ljudima, što češće, klonite se TV-a i interneta, budite među živima. Osmjesi, razgovor i blizina dragih ljudi pomažu i hrane dušu. 

Nemojte se boriti - prihvatite stanje onakvim kakvo je i kažite sebi: "Proći će". I budite strpljivi.   

Prehrana uvelike utječe na našu psihu. Jedite svježe voće i povrće. Ako imate priliku i sami zasadite svoj vrt, ili barem dvije tri tegle na terasi. Veselit će vas kad vidite kako raste u njima život.

Radite - nešto što volite. Bilo što što vas vam je ugodno.

Upišite se na ples - ima isti blagotvoran učinak kao i sport, a nekima je puno prihvatljiviji.

Upišite se u planinarski klub - steći ćete nove prijatelje, biti u prirodi i po nekoliko dana. Sve to pomoći će vam da prebrodite krizu i dočekate sunce da svane.  

15.05.2017. 16:32:00
Novi komentar
nužno
nužno