« Zdravlje
objavljeno prije 15 godina
POGREŠNA SAMODIJAGNOZA

9 od 10 alergija izazvanih hranom je umišljeno

Ljudi su skloni samostalno donositi zaključke o vlastitom zdravlju koji često budu potpuno pogrešni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

hrana

,

mlijeko

,

alergije

,

intolerancija

Devet od deset Britanca koji vjeruju da su alergični na određenu hranu su potpuno je zdravo, tvrde istraživači. Studije su pokazale da gotovo 20 posto odraslih - a u Velikoj Britaniji to znači oko 10 milijuna ljudi - tvrdi da ne smiju konzumirati namirnice poput mlijeka ili gorušice, a u stvari samo dva posto njih to zaista ne smije.

Istraživači sa Sveučilišta Portsmouth pronašli su nesklad u podacima nakon što su prekontrolirali rezultate studija o učestalosti alergija, koje su ustvari pretjerana reakcija imunološkog sustava, i intolerancije, koja imaju slične, ali puno blaže simptome.

Istraživači su za umišljene alergije i intoleranciju optužili Internet, jeftini pribor za samotestiranje te dijetne trendove koje nameću poznati svojim hirovima. Kao rezultat neznanja milijuni osoba bespotrebno zaobilaze kvalitetne namirnice, izgladnjuju se bez neke svrhe i uskraćuju si hranjive tvari.

Mnogi ustvari imaju drugačijih želučanih problema zbog kojih dolaze do zaključka da im mlijeko, jaja i žitarice izazivaju alergije. Dr. Carina Venter, specijalistkinja za alergije, kaže da ljudi često sami sebi postavljaju dijagnozu koja je uglavnom pogrešna i zbog koje se često previde pravi i puno ozbiljniji problemi.

Izbacivanje mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane dovodi do smanjenja razine kalcija u tijelu, dakle, slabljenja kostiju. Izbacivanjem žitarica smanjuje se unos vitamina B, i tako dalje.

 Dr. Venter savjetuje kako je najbolje izbjegavati samodijagnozu i otići liječniku koji će vam pomoći da otkrijete jeste li alergični na određenu hranu ili ne.

Osim toga, Venter upozorava da su mlade majke također sklone prerano zaključiti kako su im bebe i djeca alergični na pojedine vrste hrane. To je opasno jer uskraćivanje hrane maloj djeci šteti njihovom razvoju više nego bilo što drugo. Majke pretjerano reagiraju i na najmanji osip, bol u trbuhu, proljev i odmah te simptome pripisuju alergijama i intoleranciji. Istina je, najčešće se alergije manifestiraju kod konzumiranja mlijeka, žitarica i kikirikija, no, najbolje je da dijagnozu postavi obiteljski liječnik.

22.01.2010. 10:20:46
Novi komentar
nužno
nužno