« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
JESTE LI ZNALI?

7 vrsta zabranjene hrane

Sljedeća lista sadrži hranu koja je zabranjena zbog toga što su određena vrste ugrožene, ili ako se konzumira može nanijeti štetu organizmu i ugroziti zdravlje

Fugu riba je izuzetno otrovna
Fugu riba je izuzetno otrovna (Shutterstock)
Više o

zabranjena hrana

,

fugu

,

ortolan

,

foie gras

,

apsint

,

casu marzu

,

sasafrasa

,

musar

7. Japanska riba Fugu - ova riba ima mogućnost da se napuše duplo više od svoje normalne veličine, tako što proguta vodu i zrak kada se osjeća ugroženom. Premda su oči i unutarnji organi ove ribe poprilično toksični, meso se u Japanu i Koreji smatra delikatesom. Unatoč tome, skoro 60 posto ljudi koji konzumiraju njezino mesu umru od tetrodotoksina, jakog neurotksina koji oštećuje i uništava živce. Potrebno je samo nekoliko miligrama tog otrova da bi došlo do kobnih posljedica.

6. Apsint - njegovo točno porijeklo je nepoznato, no ovo jako alkoholno piće vjerojatno je prvi put proizvedeno oko 1797. Ime dolazi od jednog njegovog sastojka Artemisia absinthium, što je botaničko ime za gorku biljku poznatu kao pelin. Zelenu boju daje prisutnost klorofila, a piće je postalo iznimno popularno u Francuskoj u drugoj polovici 19. stoljeća. Kako navodno inducira kreativnost, proizvodi halucinacije i djeluje poput afrodizijaka, mnogi su ga umjetnici objeručke prihvatili, pa je uskoro postalo poznato i pod imenom la fee verte (zelena čarobnica). No 1912. Ministarstvo poljoprivrede zabranilo je apsint u Americi, zbog njegovih navodno ˝štetnih neuroloških efekata˝. Zabrana je uskoro uslijedila i u Francuskoj 1915. te u cijelom svijetu.

5. Pljesnivi sir Casu marzu - izraz ˝casu marzu˝ na sardinijskom znači upravo pljesnivi sir. To nije samo stari i vrlo smrdljivi sir, već je i ilegalan u mnogim mjestima. Casu marzu je vrsta bijelog sira rađena od Pecorino Sardo sira u kojeg se dodaju ličinke crva veličine 1,2 cm. Tradicija nalaže da se sir konzumira skupa s ličinkama. Sardinijanci tvrde kako ga one čine kremastim i vrlo ukusnim, te se i dalje poprilično konzumira, ali ne u javnosti.

4. Listovi drva sasafrasa - američko Ministarstvo poljoprivrede smatra ga potencijalno kancerogenim. Ovo drvo inače je uobičajeno u Sjevernoj Americi. Kroz povijest, sasafrasa se upotrebljavala za izradu čaja, sapuna, lijekova protiv bolova, te kao zgušnjivač juha i gulaša. No najpoznatiji proizvod jest vrsta piva koja svoj karakterističan okus duguje upravo ekstraktu dobivenom od sasafrase.  No, 1960. američki Ured za ilegalne supstance i narkotike zabranio je sastojak safrol koji se dobiva iz ulja drveta, jer se u nekoliko eksperimenata pokazalo kako povećane doze tog ulja uzrokuju rak jetre u štakora.

3. Foie gras - ova francuska riječ doslovce znači ˝debela jetra˝, a glumac Roger Moore zove ju ˝delikatesom očaja˝. Kada je otkrio kako se guske muče da bi se dobila ova delicija, bio je toliko šokiran da se pokrenuo kampanju zajedno s PETA-om kako bi se javnost educirala. Naime, guske se zatvore u mali prostor te im se u kljun ugura metalna cijevčica kroz koju primaju velike količine hrane. Prema Mooreu one ˝razviju bolest zbog koje im se jetra poveća i do 10 puta normalne veličine˝. Zbog takvog procesa, foie gras je zabranjen u mnogim zemljama diljem svijeta.

.2. Zagorjeli musar - 1980. kuhar New Orelansa, Paul Prudhomme, predstavio je svoj recept za ovu vrstu ribe, koji je popularan i danas. Recept je naime bio toliko popularan da je potaknuo ludnicu za ribom musar tijekom 1980-tih, što je ozbiljno prijetilo opstanku ove vrste. Amerika je tako morala njezin lov staviti pod kontrolu.

1. Ortolan - u sličnom stilu kao i foie gras, ova ptica prošla je strašne muke prije nego je došla na gastronomske stolove aristokratske Francuske. Nakon što se ulovi, pticu se oslijepi i ugoji. Zatim se utopi u konjaku, ispeče te se konzumira cijela. Danas je ortolan zaštićena vrsta u Francuskoj i nekoliko drugih europskih zemalja. Unatoč tome u ilegalnom lovu ubije se oko 50.000 ptica godišnje.

28.09.2012. 20:55:00
Novi komentar
nužno
nužno