« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana
MYTHBUSTERS

7 najčešćih mitova o vježbanju

Vjerojatno ništa na svijetu toliko uspješno ne izbjegavamo kao vježbanje, a ovdje raskrinkavamo sedam mitova za koje se grčevito držite (sjedeći u fotelji, na kauču...)

Evo kako se izvlačimo
Evo kako se izvlačimo (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

mitovi

,

istina

Vježbanje je jedna od onih zdravih stvari koje podsvjesno izbjegavamo uključiti u svoju svakodnevicu, bez obzira što to želimo... ili barem tvrdimo tako.

Postoji mnogi razloga zašto ljudi ne vježbaju, a vlada i mnogo nesporazuma oko vježbanja. Portal Science Alert donosi sedam najčešćih uvjerenja vezanih za vježbanje koja nisu istinita: 

Deset minuta je dovoljno - dobra vijest je da nove smjernice za vježbanje kažu da bi vježbanje trebalo trajati najmanje deset minuta. Ne postoji minimum koji biste trebali učiniti, ali nošenje vrećica iz trgovine ili poslovi u vrtu su također fizička aktivnost. Nekoliko intervala tijekom dana mogu biti korisni za vaše zdravlje.

Kronični bolesnici - imate kroničnu bolest pa ne smijete vježbati? Najvjerojatnije to nije istina. Fizička aktivnost pomoći će vam da poboljšate kronično stanje uključujući karcinom, plućne i srčena bolesti. Treba biti aktivan onoliko koliko stanje dopušta, ako moguće je oko 150 minuta tjedno. Također vrlo je važno savjetovati se s liječnikom prije nego počnete s fizičkom aktivnošću, a potražite i savjet fizioterapeuta. 

Oduvijek sam fit - Nažalost, dobrobiti od vježbanja neće trajati ako sustavno ne vježbate. Značajno smanjenje ili nevježbanje znači značajan gubitak kardiovaskularne kondicije i izdržljivosti. Dosljednost je ključ, a raznolikost u vježbanju i održavanje tjelesne aktivnosti povezano je s boljim zdravljem.

Osjećate se loše - nemojte vježbati ako ste prehlađeni ili vas nešto boli. U većini slučajeva fizička aktivnost je sigurna, ali slušajte svoje tijelo i smanjite intenzitet vježbanja ako se ne osjećate dobro.

Stalno sam na nogama - ako se cijeli dan krećete znači da imati visoku razinu fizičke aktivnosti. Ovo sigurno poboljšava vaše zdravlje. Međutim, da biste imali optimalno kretanje važno je ipak se znojiti, ako je moguće barem 150 minuta tjedno

Starost - ni ovo nije istin.a. Istraživanja pokazuju da godine nisu problem sve dok se ne dođe do sredine 90-ih. Mišićna masa i snaga mogu se povećati čak i u zrelijim godinama. Idealno bi bilo uključiti aerobno vježbanje i trening ravnoteže i snage ako imate 65 godina i više.

Vježbanjem se mršavi - ne nužno. Kombinacija kalorijskog deficita s fizičkom aktivnošću može rezultirati gubitkom kilograma. 

18.12.2019. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno