« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
SAVJETI

5 zdravstvenih prednosti češnjaka

Da vidimo kojih je to 5 prednosti češnjaka i zašto bi ga trebali jesti svaki dan, naravno ako nemamo problema s probavom

Češnjak je genijalan
Češnjak je genijalan (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

češnjak

Češnjak je pravo malo čudo iz našeg vrta - sadrži antioksidanse i spojeve koji donose velike zdravstvene dobrobiti, ali ima i snažan miris koji mnogima smeta.

Da vidimo kojih je to 5 prednosti češnjaka i zašto bi ga trebali jesti svaki dan, naravno ako nemamo problema s probavom.

Djeluje protuupalno - zahvaljujući snažnim antioksidansima i sumpornim spojevima, češnjak također može pomoći kod smanjenja upala i zaštititi stanice od starenja, oksidativnog stresa i oštećenja, navodi Taub-Dix. Alicin je bioaktivni sumporni spoj koji se oslobađa kada se češnjak usitni ili nasjecka, a zaslužan je i za karakterističan miris. Također je povezan sa smanjenjem upala prema Američkom institutu za istraživanje raka (AICR). To je osobito važno jer je čini se da je kronična upala temeljni uzrok glavnih degenerativnih bolesti, uključujući bolesti srca, reumatoidni artritis, Parkinsonove bolesti i Alzheimera, navodi Harvard Health Publishing, a prenosi Livestrong.

Jača imunitet - sa sezonom prehlada i gripa iza ugla, možda ćete planirati strategije kako ojačati imunitet. Prirodni borac protiv klica, bijeli luk vam može pomoći da vas ne uhvati prehlada ili da bude u blažem obliku, kaže Taub-Dix. To je točno u skladu s istraživanjem objavljenim u 2012. godine u časopisu Clinical Nutrition, koje je pokazalo da je ekstrakt češnjaka povezan s jačanjem imuniteta i smanjenjem duljine prehlade.

Pomaže kod akni - u kombinaciji s drugim provjerenim dermatološkim terapijama, češnjak može biti koristan kućni lijek u borbi protive neugodnih prištića. Češnjak ima antibakterijska, antivirusna i antiseptička svojstva, tako da dodavanje u prehranu može pomoći uklanjanju infekcija kože i smanjenju oteklina i upala, kaže Taub-Dix. Naravno nemojte nanositi češnjak izravno na kožu jer na taj način može doći do iritacije. Umjesto toga, izmiješajte zdrobljene režnjeve češnjaka s jogurtom i stavite kao masku na kožu. 

Povezan je sa smanjenjem rizika od karcinoma - konzumiranje češnjaka može vam čak pomoći da izbjegnete rak, kaže Taub-Dix. Zapravo, se nalazi na listama hrane za borbu protiv raka. Čini se da ova dobrobit dolazi od flavonoida kaempferola i kvercetina, kao i inulina, ugljikohidrata koji je povezan sa zaštitom od raka, navodi AICR. Štoviše, češnjak je povezan sa sprječavanjem karcinoma gastrointestinalnog trakta zahvaljujući spojevima koji sadrže sumpor.

Povezan je sa zdravljem srca - ako želite imati srce koje je u vrhunskoj formi, počnite više stavljati češnjak u jela.  Češnjak je povezan sa smanjenjem krvnog tlaka, što može smanjiti učestalost srčanih bolesti i moždanih udara, kaže  Bonnie Taub-Dix za Livestrong. Štoviše, češnjak je povezan sa smanjenjem simptoma angine pektoris, kao i s povećanjem elastičnosti krvnih žila i protokom krvi, a sve ovo štiti srce, piše u izvješću iz 2016. u časopisu Nutrition.

01.10.2019. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno