« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 24 dana i 14 sati
ZANIMLJIVO

5 vrsta hrane koje je pametnije izbjegavati

Dok složeni ugljikohidrati, poput cjelovitih žitarica, voća i povrća, pružaju hranjive tvari i vlakna koja su našem tijelu potrebna za optimalno funkcioniranje, rafinirani i prerađeni ugljikohidrati mogu narušiti zdravlje

E sad, koje jesti, a koje ne? Pročitajte ;)
E sad, koje jesti, a koje ne? Pročitajte ;) (Arhiva)
Više o

ugljikohidrati

,

složeni ugljikohidrati

,

rafinirani ugljikohidrati

Ugljikohidrati ključni dio svake prehrane, ali jednako je važno zapamtiti da nisu svi ugljikohidrati jednaki. Dok složeni ugljikohidrati, poput cjelovitih žitarica, voća i povrća, pružaju hranjive tvari i vlakna koja su našem tijelu potrebna za optimalno funkcioniranje, rafinirani i prerađeni ugljikohidrati mogu narušiti zdravlje, izazivajući upale i debljanje.

Prema liječniku dr. Michaelu Laheyju, neki su ugljikohidrati posebno opasni jer potiču nakupljanje masnog tkiva na području trbuha i povećavaju upalne markere poput C-reaktivnog proteina (CRP). Upozorio je na pet ugljikohidrata koji mogu biti štetni za ciljeve mršavljenja.

Bijela riža - koliko god to ne želimo priznati, bijela riža je još jedan popularni ugljikohidrat koji izaziva skokove šećera u krvi i nudi malo hranjivih tvari. "Bijela riža nije bogata vlaknima, što dovodi do brzog porasta šećera u krvi", napominje liječnik. S vremenom ti skokovi doprinose nakupljanju masnoće na trbuhu i povećavaju upale, pa su cjelovite žitarice bolja alternativa.

Bijeli kruh - iako se ovaj uobičajeni proizvod može činiti bezopasnim i ukusnim, bijeli kruh je napravljen od rafiniranih žitarica koje nemaju vlakna i esencijalne hranjive tvari. Ta prerađena vrsta kruha uzrokuje brze skokove šećera u krvi što na kraju može rezultirati povećanim skladištenjem masnoće, osobito na području trbuha. "Bijeli kruh izaziva veće skokove šećera u krvi od kruha od cjelovitih žitarica, što dovodi do nakupljanja trbušne masnoće i povećava razinu CRP-a", objašnjava dr. Lahey za SheFinds.

Čips od krumpira - iako je čips jedna od omiljenih grickalica, nije nimalo zdrav. Čips od krumpira napravljen je od škroba koji se brzo pretvara u šećer u tijelu te je među najgorim namirnicama za upale i debljanje. "Čips od krumpira sadrži jednostavne šećere u obliku škroba koji se lako pretvaraju u šećer, a nezdrava ulja čine ga jednim od najvećih uzročnika trbušne masnoće i upala", ističe Lahey. 

Kolači i slatka peciva - iako svi volimo slatke poslastice, tužna je vijest da kolači i peciva kombiniraju najgore iz oba svijeta: rafinirane šećere i nezdrave masti. Ovi sastojci čine ih "dvostrukom prijetnjom" kada je riječ o dobivanju na težini i upalama. Liječnik ističe: "Uzrokuju pretilost jer imaju visok glikemijski indeks, a transmasti povećavaju razinu upala." Iako su ove poslastice ukusne, najbolje ih je konzumirati umjereno.

Slatke žitarice za doručak - žitarice za doručak sigurno su brz i ukusan obrok za užurbana jutra, ali ako pazimo na svoje zdravlje, najbolje ih je izbjegavati. Puni su rafiniranih šećera i prerađenih žitarica, ovi proizvodi mogu sabotirati naše ciljeve. "Gotovo sve slatke žitarice sadrže rafinirane šećere i prerađene žitarice koje pogoršavaju nakupljanje trbušne masnoće i potiču upale u tijelu", kaže dr. Lahey.

 

28.09.2024. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno