5 razloga zašto treba jesti prokulice
Imaju ukusan, zemljani ukus i pripadaju obitelji povrća krstašica; njihovi bliski rođaci uključuju kupus, brokulu i kelj
Prokulice definitivno ne spadaju u omiljeno povrće iako imaju ukusan, zemljani ukus i pripadaju obitelji povrća krstašica; njihovi bliski rođaci uključuju kupus, brokulu i kelj.
Dobili su ime nakon što su u 16. stoljeću postali ključna belgijska prehrana (Brussels sprouts), iako se smatra da izvorno potječu iz Afganistana.
Ako niste baš ljubitelj prokulica, možda ćete se nakon ovoga predomisliti:
Bogatstvo vitamina - jedna od najboljih stvari jest bogatstvo hranjivih tvari, minerala i svih važnih vitamina. Kao i vlaknima, svaka prokulica puna je vitamina K (koji pomaže u zgrušavanju krvi), vitamina C (nužanog za rast i oporavak) i vitamina A (dobar za vid i zdravlje očiju).
Malo kalorija - oko 78 grama sadrži samo 28 kalorija, zbog čega ćete ih često naći u zdravim receptima za mršavljenje. Naravno, sve ovisi o tome kako ih pripremate - pržiti ih s maslacem i slaninom nikad neće biti super zdravo - ali dodavanje sirovih špagica na salatu je dobar način da se iskoriste njihove niske kalorijske vrijednosti.
Pune su vlakana - vlakna nisu važna samo za redovne pokrete crijeva, nego mogu i poboljšati kolesterol, regulirati razinu šećera u krvi i pomoći u sprečavanju bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i raka debelog crijeva.
Štite od raka - prestanak pušenja i redovito vježbanje smislen je savjet za smanjenje rizika od raka, a nekoliko studija sugerira da i prokulice imaju određeni potencijal za borbu protiv raka, zahvaljujući antioksidansima, koji mogu odbiti štetne slobodne radikale koji pridonose bolestima poput raka.
Zdravlje kostiju - zahvaljujući njihovom visokom sadržaju vitamina K, odličan su način da vaše kosti ostanu u vrhunskoj formi. Istraživanja su pokazala da je ovaj esencijalni vitamin koristan u povećanju gustoće kostiju i ograničavanju prijeloma u pacijenata s osteoporozom, kao i smanjenju rizika od ozljede kosti kod žena u postmenopauzi.
Novi komentar