« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
MIJAU

5 razloga zašto su mačke dobre za zdravlje

Da, znamo, pasoljubaca ima više i glasniji su, no dobrobiti mačaka za zdravlje nipošto ne bi trebali zanemariti

Koliko mačke koriste?
Koliko mačke koriste? (Arhiva)
Više o

mačke

,

zdravlje

Mačkoljupci znaju da im njihove mace uljepšavaju život i da dobro utječu na njihovo zdravlje. Znanstvenici su dokazali koji su to načini:

Poboljšavaju mentalno zdravlje - australsko istraživanje pokazuju da vlasnici mačaka imaju puno bolje mentalno zdravlje nego vlasnici pasa. Oni tvrde da su sretniji, samopouzdaniji i manje nervozni. Također se puno bolje suočavaju sa životnim problemima. 

Pomažu zacjeljivanju kostiju, tetiva i mišića - slušati mačku kako prede je lijep osjećaj jer znači da se vaš dlakavi prijatelj osjeća ugodno i sretno, ali to isto predenje može imati ljekoviti efekt. Prema njemačkom istraživanju mačke predu na frekvenciji od 20 do140 Hz, a navedeno istraživanje sugerira da frekvencije između 18 Hz i 35 Hz imaju pozitivne učinke na naše zglobove nakon ozljede.

Smanjuju rizik od srčanih bolesti - ovo nisu svi pozitivni utjecaji na ljudsko zdravlje. Ovi čupavi kućni ljubimci smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti, pokazuju istraživanja. 

Smanjuju stres i tjeskobu - mačke imaju veliku ulogu u smanjenju stresa i to kada samo leže uz vas. Samo zbog toga što ste mazite s mačkom osjećat ćete se bolje, piše Brightside. Istraživanje objavljeno u Scince Daily pokazalo je da samo desetominutno maženje može imati smanjiti stres u tjeskobu.

Štite djecu od alergija - istraživanje je otkrilo da djeca koja su mlađa od godinu i žive s mačkama imaju manje šanse za razvoj alergija. Ali ne samo alergija na životinje, nego alergije kao što su prašina, trava i slične. 

20.12.2019. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno