5 razloga da izbjegavate majonezu
Možda je vrijeme da malo smanjite unos majoneze, pogotovo ako ste pravi ljubitelj
Umaci se obično ne računaju kada se radi o prehranu. Često ne pazimo ni koliko točno umaka, konkretno majoneze pojedemo prilikom obroka.
Upravo zato vrlo brzo broj kalorija nekog jela, kojem dodamo majonezu, naraste i to bez da smo svjesni toga.
Osim što je kalorična, majoneza može uzrokovati još neke probleme koji mogu biti znak da ju trebate izbaciti iz prehrane.
Debljanje - jasno je svima da majoneza nije niskokalorična namirnica, ali koliko je zapravo nezdrava? S obzirom na to da se većinom sastoji od ulja i puna je masti, govorimo o 10 grama masnoća po žlici. Uz to, samo jedna žlica majoneze sadrži gotovo 100 kalorija, što je jako puno. Zbog toga trebate paziti koliko majozene jedete, jer je lako pretjerati i uzrokovati neželjeno debljanje.
Glavobolje, slabost i mučnina - zašto kupovna majoneza može stajati u hladnjaku mjesecima, a ona domaća tek nekoliko dana? Zbog umjetnih sastojaka. Oni mogu uzrokovati brojen neželjene posljedice poput glavobolja, slabosti i mučnine. To je svakako dobar razlog da majonezu izbacite iz prehrane ili da bar krenete raditi onu domaću.
Povećava razinu šećera u krvi - šećer u krvi možda vam ne pada prvi na pamet kada pomislite na majonezu, ali činjenica je da u njoj ima puno više šećera nego što mislite. Jedna žlica ima 1 gram šećera ako jedete "normalnu" verziju. Ako, pak, birate one opcije s manje masnoće, količina šećera mogla bi porasti na 4 grama po žlici. Stoga, smanjite količine majoneze koje jedete.
Povišenje tlaka - majoneza, ako brojne druge prerađene namirnice, bogate su omega-6 masnim kiselinama, koje mogu uzrokovati visok krvni tlak. Uz visok krvni tlak dolazi i opasnost od ugrušaka, te srčanog ili moždanog udara.
Rizik od srčanih bolesti - i ovo je posljedica masnoće u majonezi, ali ovog puta zasićene masnoće. U jednoj žlici majoneze nalazi se 1,6 grama zasićenih masti, a iako se to ne čini puno, koliko ljudi doista pojede samo jednu žlicu? Gomilanje zasićenih masti utječe na kolesterol, a uz visok kolesterol dolazi i rizik od srčanih bolesti. Stoga, pazite koliko majoneze jedete.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar