« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
SAVJETI

5 namirnica koje trebate prestati kupovati

Potrebno je poznavati i izbjegavati proizvode koje se zbog lošeg nutritivnog sastava nikako ne bi smjeli naći u vašoj košarici u trgovini

Brzu hranu znate i sami da ne bi trebali konzumirati
Brzu hranu znate i sami da ne bi trebali konzumirati (Shutterstock)
Više o

nezdrava hrana

,

zdrava hrana

,

bomboni

,

čips

,

gazirani sokovi

,

hrenovke

,

kokice za mikrovalnu

Zdrava hrana je mudar odabir, no kad uđemo u trgovinu, često nam se u košaricama nađu proizvodi koje je puno pametnije izbjegavati i koji, zbog lošeg nutritivnog sastava, našem tijelu rade poveliku štetu.

Kao što znate, u nabavku se ne ide gladan, jer su onda oči veće od pameti i kupujemo stvari koje nam ne trebaju, pa evo popisa 5 namirnica koje biste trebali svakako prestati kupovati.

Bomboni - nutritivnu vrijednost gotovo da i nemaju, no zato su prepuni šećera, zaslađivača i aroma koje su redom štetne za nas. Toliko šećera brzo podiže razinu glukoze u krvi i daje udar energije, no jednako tako brzo nestaje i ostavlja nas umorne, poput ispuhanog balona.

bomboni dra

Čips - energetska bomba koja nam stvarno ne treba, jer se radi prženjem u biljnom ulju i upija puno zasićenih masnih kiselina, loših za srce i krvne žile. Uz to, takav proizvodni proces stvara akrilamid, potencijalno kancerogeni sastojak koji ostaje u čipsu. Čips je i prepun soli koja će povećati rizik za povišeni krvni tlak. Ako baš obožavate čips, kupite neku voćnu ili povrtnu varijantu ili ga napravite sami kod kuće.

Gazirana pića - arome i zaslađivači, kofein, fosforna kiselina ... to su sastojci pića na kojima piše da su od nekog voća. Nisu. To je nutritivna i zdravstvena katastrofa koju ne samo da treba izbjegavati, nego i zabraniti da se prodaje.

Hrenovke - prepune su soli i kolesterola, a uz to i boje i aroma, napravljene doslovno od životinjskih otpadaka i predstavljaju pravu prehrambenu katastrofu. Nitriti koji služe za konzerviranje u želucu prelaze u karcinogene spojeve povezane s pojavom karcinoma jednjaka ili želuca. Izbjegavati pod obavezno!

Kokice za mikrovalnu - kokice su inače zdrava hrana koje stvarno možete mirno pojesti u većoj količini, no ova varijanta spada u najnezdravije moguće obroke na svijetu. Proces pripreme u mikrovalnoj radi groznu stvar - kemikaliju perfluoroktansku kiselinu iz vrećice prenosi u kokice i akumulira se u tijelu, uz karcinogeni učinak. Naravno, tu su i goleme količine soli i zasićenih masnih kiselina. Ne budite lijeni, kupite kukuruz i napravite kokice u loncu s debelim dnom.

11.04.2016. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno