« Film
objavljeno prije 1 godinu
KULTURA

31. dodjela nagrade Oktavijan

Nagradu za najbolju kritičarku osvojila je Marija Krstanović, dok je nagrada za najboljeg kritičara uručena Miri Nikoliću

Dobitnici Oktavijana...
Dobitnici Oktavijana... (Tin Marušić)
Više o

nagrada Oktavijan

,

osvrt

Nagrada Oktavijan značajna je filmska nagrada koju već duži niz godina dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara. Ovogodišnja dodjela održala se 17. 4. u dvorani Kinoteke, a nagrade je uručio predsjednik HDFK, Hrvoje Buškec. Nagrada Oktavijan nazvana je po hrvatskom filmskom redatelju i snimatelju Oktavijanu Miletiću, autoru brojnih filmova među kojima se najviše ističu "Lisinski" i "Koncert". Nagrada Oktavijan svakako je važna nagrada na području sedme umjetnosti, a Hrvoje Buškec ju je u uvodnom govoru nazvao i jednom od najznačajnihih filmskih nagrada u Hrvatskoj zbog duge tradicije dodjeljivanja.

Nagradu za najbolju kritičarku osvojila je Marija Krstanović, dok je nagrada za najboljeg kritičara uručena Miri Nikoliću. Oktavijan za životno djelo posmrtno je dodijeljen Draganu Rubeši.

Oktavijana za dugometražni igrani film osvojio je film "Sigurno mjesto" redatelja Jurja Lerotića, a nagrada je uručena producentici filma, Miljenki Čogelji. Najboljim kratkometražnim igranim filmom proglašen je film "Noćna Vožnja" mlade redateljice Vide Skerk. Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film dodijeljena je Vedrani Pribančić i Mirti Puhlovski za film "Veće od traume", dok je dobitnik za najbolji kratkometražni dokumentarni Ante Zlatko Stolica, autor filma "Babajanja".

Nagardu za najbolji animirani film dobio je Vuk Jevremović, autora filma "11" koji je prošle godine osvojio i nagradu za najbolji hrvatski film na Animafestu. Žiri je odlučio da najboljim namjenskim filmom treba proglasiti uradak pod nazivom "Riječ" Marine Uzelac koji služi kao spot za istoimenu pjesmu grupe Seine. Eksperimentalni film koji je odnio ovogodišnju nagradu u toj kategoriji je "Mjesta koja ćemo disati" autora Davora Sanvincentija. Najboljom manjinskom koprodukcijom proglašen je film "Ljeto kada sam naučila letjeti" redatelja Radivoja Andrića, a nagradu je preuzela koproducentica Ankica Jurić Tilić.

Nakon dodjele nagrada uslijedila je i projekcija filmova "11", "Babajanja", "Noćna vožnja" i "Mjesta koja ćemo disati", a događaj je završio projekcijom spota "Riječ". Mnoštvo se ljudi skupilo u Kinoteci, a svaki film nagrađen je gromoglasnim pljeskom - čak i onaj eksperimentalni.

Do kraja mjeseca u Kinoteci i Tuškancu možete pogledati "Sigurno mjesto" i "Ljeto kad sam naučila letjeti" - dva dobitnika Oktavijana i brojnih drugih nagrada.

Piše: Tin Marušić
19.04.2023. 10:30:00
Novi komentar
nužno
nužno