« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
MA DA?

3 stvari zašto je stres dobar za vas

Stres u malim nas dozama čini nas spremnima za akciju, a glavna posljedica toga je činjenica da usporava starenje i bolesti

Malo stresa je dobro
Malo stresa je dobro (Arhiva)
Više o

stres

Stres je tihi ubojica s kojim se sve teže nosimo, no vjerovali ili ne - u malim dozama ima svojih dobrih strana, kažu stručnjaci.

Naravno, kronični stres nema dobre strane, no u malim nas dozama čini spremnima za akciju, a glavna posljedica toga je činjenica da usporava starenje i bolesti.

Potiče fleksibilnost i osobni rast - stres u malim dozama nas potiče na rješavanje problema, gradi nam samopouzdanje i daje nam vještine potrebne za budućnost. Stres nas čini i iskusnijima, fleksibilnijima pa time i rastemo. Stres nam pomaže i da se hrabro suočimo sa svojim strahovima i izazovima umjesto da ih izbjegavamo. Kada ste se uspješno suočili sa svojim strahovima, postigli ste vještine zbog kojih će vam suočavanje s takvim situacijama u budućnosti biti znatno lakše. 

Potiče zbližavanje - jedan od zapanjujućih, no korisnih učinaka stresa je poticanje zbližavanje i kvalitetnih međuljuskih odnosa. Društveni život i kvalitetni odnosi s obitelji i prijateljima ključni su za vaše fizičko i mentalno zdravlje. Ljudi često vole razmijeniti jedni s drugima svoja stresna iskustva što im omogućuje da preispitaju svoje stavove, ponašanja i emocije. Pretrpljena razdoblja stresa osnažuju partnerske i ljubavne veze. Podrška u teškim vremenima je veliki faktor zbližavanja ili kako kaže stara narodna 'na muci se poznaju junaci'. 

Povećava motivaciju - kronični stres potiče nezadovoljstvo i smanjuje motivaciju, no u malim dozama ju može povećati. Na primjer, stres zbog rokova pomaže nam da se fokusiramo na zadatak te da ga odradimo brže i kvalitetnije. Svi smo se suočili s tom situacijom da razvlačimo neki posao danima, no onda se probliži rok i najednom pronađemo motivaciju koja nam je nedostajala. Stres je u takvim situacijama kreativna i pokretačka snaga koja nam treba. 

07.12.2018. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno