« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
SAVJETI

3 savjeta za prirodno uravnoteživanje hormona

Prije svega je potrebno savjetovati se s liječnikom kako bi se ustanovilo postoji li neki ozbiljniji razlog poremećaja, no ova tri savjeta ne mogu vam naškoditi

Mrkva pomaže u PMS-u
Mrkva pomaže u PMS-u (Shutterstock)
Više o

hormoni

Hormoni imaju veoma komplicirani način djelovanja i nije ni čudo da se vrlo lako poremeti njihova ravnoteža, primjerice u pubertetu, trudnoći ili tijekom PMS-a, no ne brinite - postoje načini za prirodno stvaranje ravnoteže.

Naravno, prije svega je potrebno savjetovati se s liječnikom kako bi se ustanovilo postoji li neki ozbiljniji razlog poremećaja, no ova tri savjeta ne mogu vam naškoditi...

Jedite žumanjke - žumanjci su bogati vitaminom A koji poboljšava zdravlje jetre koja zna često podivljati s proizvodnjom hormona. Nadalje, bogati su vitaminom D koji utječe na hipofizu koja je zaslužna za proizvodnju hormona. Usto, sadrže kolesterol koji radi ravnotežu tako što usporava pretjeranu proizvodnju spolnih hormona. 

Mrkva na dan - sirova mrkva sadrži vlakna koja pomažu ukloniti višak estrogena u tijelu, stoga je mrkve poželjno jesti u vrijeme PMS-a. Uz to, uravnotežit ćete omjer progesterona, estrogena i kortizola.

Smanjite biljna ulja - biljna ulja sadrže visoku razinu omega-6-masnih kiselina koje narušavaju ravnotežu hormona, iako imaju važnu ulogu u našoj prehrani. Osim što bi njih trebali smanjiti, valjalo bi povećati unos omega-3-masnih kiselina (riblje ulje) koje može smanjiti nadutost, glavobolju, bolne grudi, ali i smanjiti nervozu i depresiju. 

25.03.2019. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno