« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
ODLIČNO!

3 savjeta za kroćenje gladi

Prijepodne, poslijepodne, navečer. Pojavi se ‘kao grom iz vedra neba’. Posljedice mogu biti kobne za naš trud pri postizanju savršene, zdrave figure. O čemu govorim? O napadu gladi, naravno

Dobra salata uvijek će zavarati glad
Dobra salata uvijek će zavarati glad (FitTijelo)
Više o

glad

,

kroćenje gladi

,

Šalata

,

orašasti plodovi

Napadi gladi obično se javljaju u onim dijelovima dana kada smo najranjiviji. To je vrijeme užine, kasnog ručka ili navečer, kada mirujemo. Upravo zbog ovoga situacija je veoma ozbiljna, jer može intenzivno utjecati na vašu preobrazbu. Kako biste bez problema izbjegli posljedice za svaki dio dana pripremio sam savjet, uz koji ćete ovu borbu završiti kao pobjednici.

1. PRVU KRIZU POBIJEDITE PRAVIM DORUČKOM!

Neki pojedinci pogrešku naprave već tijekom prvog obroka. Za doručak si obično priušte žitarice, toast, kroasane, palačinke, voće, voćne sokove i sl. Radi se o namirnicama koje sadrže veliki udio jednostavnih ugljikohidrata.

Posljedice takvog doručka su brz porast i pad šećera u krvi u kratkom vremenskom razdoblju. Sve ovo naš organizam percipira kao nedostatak energije i prvi prijepodnevni napad gladi već je tu. Nakon toga slijedi klasičan 'bijeg' u obližnju pekaru ili trgovinu, korištenje automata sa grickalicama itd.

Kako biste izbjegli takve »izlete« predlažem sljedeće: ujutro si priuštite proteinski doručak u kombinaciji sa zdravim masnoćama i manjim udjelom ugljikohidrata. Imat ćete ogromno energije za sve prijepodnevne pobjede, a i vaša koncentracija biće optimalna. Najvažnije od svega je da ćete inzulin imati pod kontrolom. Kako ne biste ostali bez ideja pripremio sam dvije opcije za sutrašnji doručak.

2. POSLIJEPODNEVNU KRIZU POBIJEDITE ORASIMA!

Sljedeći napad gladi najčešće se javlja u vrijeme kasnog ručka. Vjerojatno znate kakav je osjećaj kada dođete kući s posla ili s predavanja i čini vam se da biste doslovce pojeli sve što vidite. Pripremite si obilan ručak, koji pojedete vrlo brzo, zatim si priuštite grickalice i nakon toga se osjećate kao da ste balon. Vaša sljedeća destinacija je kauč ili krevet!

Nedostatak energije obično je glavni razlog za takvu situaciju. S obzirom na to da je od zadnjeg obroka prošlo mnogo vremena tijelo na vse načine pokušava upozoriti na sebe i izboriti si novi obrok. Problem se javlja prije svega zato što u takvoj situaciji unesete preveliku količinu hrane i tada se dodatna energija akumulira u obliku suvišnih masnoća.

Rješenje se skriva u mini obroku, koji si priuštite tijekom poslijepodneva. Najbolji odabir su orasi, koje možete pojesti na bilo kojoj lokaciji i uvijek ih možete imati sa sobom. Sadrže bjelančevine, vlakna i zdrave masnoće. Pri tome ne zaboravite da govorimo o umjerenoj količini.

3. POBIJEDITE VEČERNJU GLAD IZVRSNOM SALATOM!

Osim jutarnjeg i poslijepodnevnog neki pojedinci naročito kobnim smatraju večernji napad gladi. To je zbog toga što je pred nama vrijeme odmora, kada unos pogrešno odabrane hrane može poremetiti hormonalnu ravnotežu u našem organizmu. Posljedice disbalansa su: znatno veći udio masnih naslaga, premalo sna, umor i loše raspoloženje.

Sljedeći put, kada uz vašu omiljenu seriju osjetite želju za večernjim grickalicama, nemojte je zanemariti odnosno nemojte joj se odupirati. Poslušajte svoje tijelo i pođite u kuhinju. Pri tome budite oprezni! Umjesto što ćete se uputiti prema ormariću u kojem ste naslagali slatkiše poput onih iz supermarketa, potražite povrće u svojoj ostavi. Večernja salata sa zdravim dodacima pružit će vam osjećaj sitosti i neće negativno utjecati na vašu figuru i raspoloženje. Rješenje se skriva u velikom udjelu vlakana, koji su vaš glavni adut u takvoj situaciji.

S obzirom na to da sam svjestan činjenice da su napadi gladi neugodni i da u potpunosti mogu uništiti vaše snove o fit figuri, želim vam da što prije isprobate savjete koje ste danas dobili. Ne dopustite da vam bilo što oduzme motivaciju. Uvjeravam vas da ćete već nakon nekoliko dana biti oduševljeni učinkom. Za početak predlažem da si u sljedeća tri dana priuštite pravi doručak i napišete mi u komentar ili me obavijestite mailom kako se osjećate.

Recepte i savjete potražite na stranici FitTijelo.com

29.09.2016. 17:02:00
Novi komentar
nužno
nužno