« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 mjeseci i 1 dan
MLJAC :)

3 razloga da jedete jaja

Jaja su jeftini izvor bjelančevina koje osiguravaju rast i razvoj svih tjelesnih tkiva

Slobodno jedite jaja
Slobodno jedite jaja (Arhiva)
Više o

jaja

Jaja mnogi izbjegavaju, no evo zašto bismo ih trebali jesti češće, bez obzira na količinu kolesterola u ovim proteinskim bombicama.

U stotinu grama jaja nalazi se oko 150 kalorija, pa ga ovisno o obradi možemo nazvati dijetalnom namirnicom.

Najmanje kalorija unijet ćemo u organizam ako jaje jedemo kuhano iz ljuske ili poširamo u vodi, a brojke će se značajno povećati ako ga pečemo u ulju te miješamo s drugim kaloričnim namirnicama poput slanine i sira.

Dvije trećine jaja zauzima niskokalorični bjelanjak (otprilike 50 kalorija na stotinu grama), dok je žumanjak primarni izvor masti (oko 350 kalorija na 100 grama).

Izvor bjelančevina - jaje je odličan izvor bjelančevina - u stotinu grama nalazi se oko 13 posto ove važne tvari koja gradi cijelo tjelesno tkivo te je neophodna za izgradnju mišića. Ujedno, riječ je o jedinoj prirodnoj namirnici koja kuhanjem u ljusci zadržava svu hranjivu vrijednost.

Izvor dobrog ili lošeg kolesterola - u jednom velikom jaju nalazi se više od 200 miligrama kolesterola, što je vrlo velika količina. Iako je ovaj podatak desetljećima korišten kako bi se propagirala njegova štetnost za ljudsko zdravlje, mnogobrojne studije pokazale su da kolesterol iz jaja nema negativan utjecaj na kolesterol u krvi čovjeka. Štoviše, pokazalo se da redovita konzumacija žumanjaka povisuje HDL ili dobar kolesterol, dok su visine LDL ili lošeg kolesterola bile svedene na dopuštene granice.

Izvor vitamina i minerala - jaje je odličan izvor fosfora, selena, pantotenske kiseline te vitamina A, B12 i D. Sadrži i željezo, cink, kalij i vitamin E. Ne treba bacati čak ni ljusku - ona je izvor kalcija i magnezija koja će biti osobito korisna kao gnojivo za zemlju. Smrvite ljusku jajeta do sitnih komadića i njima "nahranite" svoj vrt.

11.04.2020. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno