« Život
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
EH, DA...

3 pogreške koje radimo u odgoju djece

Čak i ako ste dobronamjerni roditelj koji ulaže trud u sreću djeteta, ne znači da ne radite neke pogreške

Pazite što radite s djecom
Pazite što radite s djecom (Pixabay)
Više o

djeca

,

odgoj

,

samopouzdanje

,

pogreške

Odgoj djece prilično je kompleksna stvar - nema sigurnih uputa kako odgojiti pametno, dobro i odgovorno dijete. Mnogi roditelji oslanjaju se na savjete starijih i iskusnijih, drugi čitaju i prate novosti, a ima i onih koji ne pokazuju puno zanimanja za brigu o djeci, niti su skloni introspekciji i samokritici.

Ipak, čak i ako ste dobronamjerni roditelj koji ulaže trud u sreću djeteta, ne znači da ne radite neke pogreške. 

Stoga, evo tri najčešće pogreške dobronamjernih roditelja:

Čuvanje djece od svijeta - u roditeljskoj prirodi je normalno da djecu žele zaštititi od problema. No, na taj načindjeca se nikad neće znati nositi s olujama i životnim nedaćama. Ako volite djecu, ne morate rješavati sve njihove probleme. Niti ne smijete. Moraju se sami naučiti boriti s preprekama kojih će, kako rastu, biti sve više.

Pohvala sposobnosti - mnogi se slažu: govoriti svojoj djeci da su pametna može se činiti kao dobra ideja, ali može i loše završiti. Zašto? Jer ako djeca misle da su njihova postignuća samo zbog urođenog talenta, onda vjeruju da će ih vršnjaci zbog učenja zadirkivati. Učenje vide kao dokaz svoje nesposobnosti. To treba izbjeći i pokazati im važnost truda.

Puno je bolje pohvaliti svoju djecu kako naporno rade i ne boje se prepreka. Tada se izazovi iz prijetnji pretvaraju u očekivani dio procesa napretka.  

Ako pametna djeca ne čine ništa da dostignu bolje rezultate svojim zalaganjem, takvo  ponašanje će im se obiti o glavu. Kada bi rano naučili rješavati svoje probleme, ne bi lako odustali kada naiđu na prepreku. Pedagog Matthew Alexander tvrdi da djeci treba izbiti iz glave njihovu pretpostavku koja glasi: lako = pametan, teško = glup. 

Prebrzo odustajanje - učenje je uvijek prilično teško. Vježbanje nečeg novog započinje zabavom, a zatimpostaje teže jer se pred nas stavljaju veći zahtjevi. Pogreška dobronamjernih roditelja je da djeci dopuštaju odricanje od obaveza kada im krene loše. Naš posao kao roditelja je oblikovati razvoj našeg djeteta. 

09.12.2017. 11:16:00
Novi komentar
nužno
nužno