« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina
MYTHBUSTERS

Srušimo 3 mita o vježbanju

Ljeto je pokucalo, svi jurimo u teretane oboružani literaturom kako najbolje vježbati, no što ako je literatura zastarjela?

Fotografija vijesti
Više o

lagano skidanje kila

,

fitness

,

bodybuilding

,

mitovi o vježbanju

,

pravilno vježbanje

Znate sve o setovima vježbi, ponavljanjima i opterećenjima koji su najbolji za razvijanje  mišića, bildanje, mršavljenje, no znate li i da vaše spoznaje najvjerojatnije datiraju iz 40-tih i 50-tih godina prošlog stoljeća?

Kako piše Men´s Health, to je bilo vrijeme kad se kastracija smatrala lijekom protiv raka prostate, a vježbe izdržljivosti štetnim za žene.

Vrijeme je da vježbanje uvedemo u 21. stoljeće, a da bismo to učinili prvo moramo razbiti mitove koji su se duboko ukorijenili u fitness dvoranama:

Prvi mit: 8 do 12 ponavljanja je optimalni broj ponavljanja za bildanje mišića.

Podrijetlo: 1954.godina, dr. Ian MacQueen, kirurg i natjecatelj u bodybuildingu.

Ovaj pristup zastupa mišljenje kako za najbolji rast treba umjereno puta ponavljati vježbu pod umjerenim opterećenjem i uvijek tako.

Istina: Što veće opterećenje stavite (teži utezi), dobit ćete veću snagu. Što više ponavljanja, dobit ćete veći mišić. No ako stalno radite isto, izgubit ćete razvoj mišića kojeg možete dobiti malim brojem ponavljanja pod velikim opterećenjem, kao i onog razvoja koji dolazi zbog puno ponavljanja pod lakim opterećenjem.

21. stoljeće: Mijenjajte intenzitet na tjednoj bazi kako biste potaknuli sve vrste razvoja mišića. Prvi tjedan radite 5 ponavljanja, drugi 10 i treći 15 ponavljanja po setu.

Drugi mit: 3 seta svake vježbe je idealan broj ponavljanja za najbrži rast mišića.

Podrijetlo: 1948. godina, liječnik Thomas Delorme izjavio je kako su tri seta po 10 ponavljanja jednako učinkovita kao i 10 setova po 10 ponavljanja.

Istina: Nema ništa lošeg u tri ponavljanja, ali upamtite ovo pravilo: što više ponavljanja u setu radite, to vam je potrebno manje setova, i obratno.

21. stoljeće: Radite li 8 ili više ponavljanja vježbe, tri seta su sasvim dovoljna, no radite li manje od tri ponavljanja, trebali biste raditi barem 6 setova.

Treći mit: Za jednu mišićnu skupinu trebate odraditi 3 ili 4 različite vježbe.

Podrijetlo: 1966. godina, Conan Barbarin aka Arnold Schwarzenegger (nije potrebno nikakvo dodatno objašnjenje).

Istina: Izgubit ćete jako puno vremena. Ovaj mit kombinira se s onim 8 do 12 ponavljanja, što daje 144 ponavljanja za svaku mišićnu skupinu! Koliko ono imamo skupina?

21. stoljeće:  Umjesto da se koncentrirate na broj različitih vježbi, neka vam cilj bude ukupni broj ponavljanja od 25 do 50 (npr. radite 5 setova po 5 ponavljanja jedne vježbe ili jedan set od 15 ponavljanja za 2 ili 3 vježbe sveukupno.

09.06.2011. 19:05:00
Novi komentar
nužno
nužno