« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
ZAPAMTITE!

3 loše navike koje uzrokuju žgaravicu

Žgaravica uvijek nastaje nakon jela, smatra se simptomom bolesti u probavnom sustavu, a ponekad je jednostavno znak da morate promijeniti svoju prehranu i način života

Žgaravicu nemojte liječiti, spriječite je!
Žgaravicu nemojte liječiti, spriječite je! (Shutterstock)
Više o

žgaravica

,

loše navike

Žgaravica, neugodan osjećaj žarenja u ždrijelu i u donjem dijelu prsišta muči mnoge, a nastaje kada se želučani sadržaj vrati u jednjak.

Tek toliko da znate - uvijek nastaje nakon jela, smatra se simptomom bolesti u probavnom sustavu, a ponekad je jednostavno znak da morate promijeniti svoju prehranu i način života.

Stoga, za početak, evo tri pogreške koje itekako pridonose pojavi žgaravice:

Alkohol i cigareta - alkohol i duhan utječu na sfinkter, ali u ovom slučaju važniji je njihov negativan utjecaj na slinu. Točnije, uzrokuju dehidraciju i smanjenje stvaranja sline pa je zbog toga teže neutralizirati kiseline u želucu i natjerati ih da odu iz njega.

Kava na prazan želudac - okidač refluksa najčešće je neka hrana koja opušta sfinkter i zbog toga on ne može blokirati vraćanje želučane kiseline u jednjak. Među namirnicama koje to rade nalaze se pića s velikom količinom kofeina poput kave koju nikako nemojte piti na prazan želudac.

Noćni zalogaji - čim legnete, želučane kiseline lakše nalaze put do vašeg jednjaka, a ako ste jeli prije spavanja onda će u vašem tijelu započeti proces probave što znači da ćete imati više kiseline u želucu.

19.09.2018. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno