« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
OTVORENO PISMO

28 nevladinih organizacija pružilo podršku Zelenoj akciji i Pravu na grad

Organizacije su pozvale nadležne institucije, od predsjednice Vlade do Gradske skupštine Zagreba da se momentalno očituju o incidentu u Varšavskoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Facebook)
Više o

Pravo na grad

,

Zelena akcija

,

nevladine udruge

,

GONG

,

prosvjed varšavska

,

volonterski centar zagreb

Nedavna zbivanja vezana za prosvjede u Varšavskoj ulici u Zagrebu nisu mogla proći bez burnih reakcija iz sfera civilnoga društva. Restrikcije gradskih upravitelja i policije nakon poteza aktivista udruga "Pravo na grad" i "Zelena akcija" šokirala su javnost ali i šire društvene krugove. U nizu brojnih poznatih osoba i udruga svoje negodovanje izrazilo je 28 organizacija civilnog društva iz čitave Hrvatske i to u vidu otvorenoga pisma koje prenosimo u cjelosti:

12. veljace 2010. - Potaknuti događanjima u Varšavskoj ulici dana 11. veljače 2010. mi, dolje potpisani predstavnici 28 organizacija civilnog društva, upućujemo javnosti i nadležnim institucijama otvoreno pismo kojim izražavamo podršku Zelenoj akciji i Pravu na grad, organizatorima prosvjeda 'Ne damo Varšavsku!'. Ujedno, ukazujemo na kršenja temeljnih ljudskih prava zajamčenih Ustavom Republike Hrvatske te pozivamo nadležne institucije da se o istima očituju.

Prosvjed pod nazivom 'Ne damo Varšavsku!' održan 10. veljače 2010. predstavlja građanski iskaz neposredne demokracije u situaciji u kojoj osobe izabrane da predstavljaju interes građana svoje dužnosti grubo zanemaruju. Kao takav, prosvjed i njegove organizatore u potpunosti podupiremo. Podupiremo i akciju 'Živi zid za Varšavsku' koja je planirana kao nastavak djelovanja građana kroz dežuranje u Varšavskoj ulici do reakcije nadležnih institucija.

Nadalje, ukazujemo na pretjeranu reakciju tijela javne vlasti u vidu slanja odreda interventne policije kao reakcije na komunalni prekršaj te nepravičan pristup Hrvatske radiotelevizije pri prenošenju informacija o ovim događanjima javnosti. Smatramo da su ovim postupcima prekršene neke od temeljnih odredbi Ustava Republike Hrvatske koje štite pravo na 'javno okupljanje i mirni prosvjed', jednakost i pravo na 'slobodu mišljenja i izražavanja misli' te jamce da ce 'svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju'. 

Pozivamo sljedeće društvene institucije i tijela nadležna štititi ustavni poredak Republike Hrvatske i zastupati prava njezinih građana da se očituju o navedenim povredama i poduzmu mjere za utvrđivanje odgovornosti osoba i ustanova koje su ih poduzele: Predsjednicu Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo unutarnjih poslova, Gradsku skupštinu Grada Zagreba, Pučkog pravobranitelja te Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije.

Potpisnice pisma sljedeće su udruge:

Volonterski centar Zagreb

GONG, Zagreb

Transparency International Hrvatska, Zagreb

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Zagreb

Zelena Istra, Pula

Pulska grupa, Pula

Građanska inicijativa za Muzil, Pula

Udruga FADE IN, Zagreb

Ženska soba, Zagreb

Delfin, Zagreb

Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Rijeka/Zagreb

Vijeće udruga Centra gradskih udruga "Rojc", Pula

KURZIV - Platforma za pitanja kulture, medija i društva (portal Kulturpunk.hr), Zagreb

Savez udruga Klubtura, Zagreb

Mreža mladih Hrvatske, Zagreb

Nemeza - udruga za razvoj neprofitnih medija, Zagreb

Kuća ljudskih prava, Zagreb: B.a.B.e. "Budi aktivna. Budi emancipiran", Centar za mirovne studije, Dokumenta, Građanski odbor za ljudska prava, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja - Svitanje

Udruga MI, Split

Volonterski centar Osijek

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Zagreb

Pravo na kvart, Zagreb

ODRAZ, Zagreb

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Osijek

12.02.2010. 16:40:00
Novi komentar
nužno
nužno