« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
VLASTELINSKA NEOSJETLJIVOST

GONG: Privatni korporacijski mediji bili su protiv prosvjeda u Varšavskoj

Gradska je vlast, umjesto da građanima omogući sudjelovanje u odlukama koje ih se tiču, posegnula za uporabom sile i zastrašivanjem, smatraju u GONG-u

(Facebook)
Više o

Pravo na grad

,

Zelena akcija

,

Hoto grupa

,

GONG

,

projekt cvjetni

,

prosvjed varšavska

U povodu privođenja prosvjednika iz Varšavske ulice, GONG je u današnjem priopćenju izrazio "najdublje negodovanje" takvim djelovanjem gradske vlasti i policije.

"Upotrebom sile, političkim i medijskim difamiranjem, onemogućavanjem okupljanja i izražavanja mišljenja građana stvaraju se opasni presedani koji doprinose antigrađanskoj i antidemokratskoj atmosferi i ujedno ozbiljno ugrožavaju razvoj urbane kulture u glavnom gradu Hrvatske", ocjenjuje GONG.

Gradska je vlast, umjesto da građanima omogući sudjelovanje u odlukama koje ih se tiču, posegnula za uporabom sile i zastrašivanjem, potvrdivši tako svoju neosjetljivost, a opravdanost strahova Zagrepčana, smatra GONG, koji navodi i da je policija, ili komunalni redari, uništila drvenu skulpturu trojanskog konja, vrijedan primjerak aktivističke umjetničke intervencije u gradski prostor.

GONG ističe da su interventne policijske jedinice, na zahtjev komunalnih redara, aktiviste Prava na grad i Zelene akcije 11. veljače uhitile uz prekomjernu uporabu sile. To se dogodilo nakon okupljanja nekoliko tisuća građana koji su nenasilno prosvjedovali zbog, ističe GONG, "netransparentnog rada gradskih vlasti i pogodovanja HOTO grupi zbog čijeg će projekta 'Cvjetno' - javni prostor pješačke zone u Varšavskoj ulici biti pretvoren u ulaz u privatnu podzemnu garažu".

Intervenciji policije prethodilo je nekoliko "javnih istupa čelnika grada koji su u sukobu s elementarnim zahtjevima javnog komuniciranja", ističe GONG i navodi kako je pročelnik Gradskog ureda za graditeljstvo Davor Jelavić prosvjednike u Varšavskoj usporedio s četnicima jer su postavili barikade, a gradonačelnik Milan Bandić ih opisuje kao "one koji žele živjeti u srednjem vijeku i skrnave poduzetnički duh grada".

GONG ističe i da su "privatni, korporacijski mediji prethodno tjednima vodili agresivnu kampanju protiv legitimnoga građanskog prosvjeda i pritom napadali i vrijeđali" ugledne pojedince koji podupiru građanski prosvjed i neposluh.

Dodaje kako o medijskoj pristranosti svjedoči i emisija "Otvoreno" HRT-a 10. veljače. "Nekoliko sati nakon prosvjeda u kojem sudjeluju tisuće ljudi, a kojima je javna televizija posvetila jedva nekoliko trenutka, voditeljica 'Otvorenog' Hloverka Novak-Srzić u studio je dovela samo poduzetnika Tomu Horvatinčića i dala mu nerazmjerno veliki prostor da objasni svoj pogled na stvari i svoje interese, dok su argumenti civilnih inicijativa i građanskih udruga izostali. Tom prigodom Horvatinčić je pribjegao i politikantskim objedama organizatora prosvjeda i prosvjednika", ističe GONG, koji pozdravlja korektniji prikaz stanja na HRT-u sljedećeg dana. (hina/metro-portal)

12.02.2010. 12:49:07
Novi komentar
nužno
nužno