« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
festa od uja

2. Festival maslinovog ulja u Zagrebu

Četiri dana delicija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Festival maslinovog ulja

,

maslinovo ulje

Na 2. Festivalu maslinovog ulja, koji se od danas do 20. studenog održava u Zagrebu, predstavlja se 30-tak proizvođača iz čitave Hrvatske.

Festival je prilika da se najbolja hrvatska ulja predstave i približe najširoj publici, istaknuo je kustos Festivala Rene Bakalović na na današnjoj konferenciji za novinare uoči otvaranja Festivala .

Podsjetio je kako je lani Festival posjetilo pet tisuća posjetitelja, a ove bi godine taj broj mogao dosegnuti 15-tak tisuća.

Načelnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Damir Matejčić je kazao kako Ministrstvo podržava ovakve manifestacije, jer promoviraju i potrošnju maslinovog ulja, koja je u Hrvatskoj vrlo mala.

Troši se nekih litru ili litru i pol ulja po stanovniku godišnje, po čemu je Hrvatsku pri dnu ljestvice mediteranskih zemalja.

Matejčić je podsjetio kako je Vlada prošli tjedan donijela odluku da se u proračunu za iduću godinu u razdjelu Ministarstva poljoprivrede osigura 10 milijuna kuna za sufinanciranje troškova otkupa maslinovog ulja proizvedenog iz domaćih maslina ovogodišnjeg roda, a u svrhu prerade.

Natječaj će, kazao je, biti raspisan sredinom ovoga tjedna. Ministarstvo će otkupljivačima sufinancirati troškove otkupa maslinovog ulja u ukupnoj kvoti od 1.000 tona djevičanskog ulja i 1.000 tona ekstra djevičanskog u iznosu od 3 kn/kg za djevičansko i 7 kn/kg za ekstra djevičansko maslinovo ulje, pod uvjetom da minimalna otkupna cijena djevičanskog ulja iznosi 33 kn/kg, a ekstra djevičanskog 40 kn/kg.

Direktor Proizvoda financiranja Zagrebačke banke Boris Bekavac predstavio je novu kreditnu ponudu za razvoj maslinarstva. Banka maslinarima nudi kunski kredit uz valutnu klauzulu vezanu uz euro u maksimalnom iznosu od 5 milijuna kuna, uz naknadu za obradu kreditnog zahtjeva u visini 1 posto od iznosa kredit, a korisnicima paket računa 1 ZA SVE Partner modela naknada se umanjuje za 30 posto. Kamatna stopa za dugoročni kredit je promjenjiva i trenutno iznosi 9,28 posto godišnje. Također, banka nudi i odobravanje kratkoročnog kredita čija je kamatna stopa promijenjiva i trenutno iznosi 8,23 posto godišnje.

Tijekom trajanja Festivala u zagrebačkom Centru Kaptol mogu se razgledati i dvije izložbe na temu maslina - izložba ilustratora Danila Dučaka i izložba Masline Mediterana u organizaciji Francuskog instituta.

Festival ima i prodajni karakter, po promotivnim cijenama mogu se kupiti maslinova ulja i delicije od maslina.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupni prirod maslina u Hrvatskoj u 2007. godini iznosio je 34.527 tona, što je porast od 25,4 posto u odnosu na godinu ranije. (hina/metro-portal)

17.11.2008. 14:12:47
Novi komentar
nužno
nužno