« Glazba
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca

15. Festival orgulja Heferer

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Lea Bulić

,

Ante Knešaurek

,

15. festival orgulja Heferer

,

Heferer

,

orgulje

Koncertom mezzosopraniste Lee Bulić i orguljaša Ante Knešaureka u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krapinskim Toplicama započeo je večeras 15. festival orgulja Heferer u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb.

Festival obuhvaća 20-ak koncerata koji će se održati u crkvama i kapelama diljem Hrvatske a uz vokalne soliste nastupit će i naši vrsni orguljaši Mario Penzar, Pavao Mašić, Ljerka Očić, Alenko Kopunović Legetin, Edmund Andler Borić, Borna Barišić, Gordana Vidnjević Fabijanić i drugi.

U krapinskoj župnoj crkvi Lea Bulić i Ante Knešaurek izveli su među ostalim djela Bacha, Scarlatija, Gounoda i drugih.

Kako ističu organizatori festivala Koncertna direkcija Zagreb, njegov cilj je ukazati na važnost orgulja kao najbogatijeg glazbenog instrumenta te bogate glazbene hrvatske orguljaške baštine.

Umjetnička radionica Heferer ili tvrtka Heferer koja nosi naslov "Prva hrvatska gradiona orgulja, harmonija i glasovira" utemeljena je 1849. u Grazu. Od 1868. tvrtka djeluje u Hrvatskoj najprije u Karlovcu a od 1870. do danas u Zagrebu.

Radionica Heferer sagradila je 263 orgulje diljem cijele Hrvatske te u BiH, Sloveniji, Vojvodini, Mađarskoj i Austriji. Samo u zagrebačkim crkvama sagradila je 18 orgulja. Kroz dugo razdoblje od 150 godina djelovanja Radionica je pratila i primjenjivala sve umjetničke i graditeljske tekovine koje su važne za povijest i razvoj europskog orguljarstva. Osim gradnje Radionica Heferer specijalizirala se i za restauriranje povijesnih orgulja koje predstavljaju u našoj glazbenoj i kulturnoj baštini veliku nacionalnu i međunarodnu vrijednost. U proteklih 40-ak godina restaurirano je 70-ak orgulja diljem Hrvatske. (HINA)

20.07.2008. 23:55:20
Novi komentar
nužno
nužno