« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec

14.000 rudara dobiva otkaz

Rio Tinto ne može ovako dalje.

Fotografija vijesti
Više o

rio tinto

,

otkazi

,

otpuštanja radnika

,

željezna ruda

Britansko-australski rudarski div Rio Tinto, suočen s padom cijena ruda i svjetskim gospodarskim usporavanjem, odlučio je ukinuti 14.000 radnih mjesta na globalnoj razini radi smanjivanja svoje zaduženosti za 10 milijardi dolara, priopćeno je u srijedu ih te kompanije.

Od toga je 8.500 radnih mjesta vezano uz dobavljače dok se planiranih 5.500 otkaza odnosi na zaposlenike te kompanije. Tvrtka je također najavila smanjenje potrošnje i prodaju imovine kako bi prije kraja 2009. smanjila zaduženost i time se lakše suočila s brzinom i intenzitetom globalne financijske krize.

"S obzirom na teške i neizvjesne gospodarske okolnosti te brzinu slabljenja naših tržišta, naš je trenutni imperativ maksimalno se usmjeriti na generiranje gotovine i otplaćivanje dugova", kazao je izvršni direktor Tom Albanese.

"Minimalizirat ćemo operativne i kapitalne troškove na odgovarajuće niske razine sve dok ne počnemo uočavati znakove oporavka na svojim tržištima, ali i dalje planiramo zadržati opcije strateškog rasta", dodao je.

Zbog dugova odustali od njih

Neto kapitalna potrošnja za 2009. bit će umanjena s devet na četiri milijarde dolara, priopćio je taj globalni rudarski div, koji je do prošlog mjeseca bio metom pokušaja neprijateljskog preuzimanja od strane BHP Billitona koji je u međuvremenu odustao od ponude zbog produbljivanja financijske krize i pada cijena roba, ali i prevelike zaduženosti Rio Tinta.

Ta grupacija nadalje planira smanjenje operativnih troškova za najmanje 2,5 milijardi dolara godišnje u 2010., kao i povećanje količine imovine predviđene za prodaju.

Rio zapošljava 97.000 radnika diljem svijeta, uključujući 17.000 u Australiji te velik broj u Sjevernoj i Južnoj Americi i Africi. U kompaniji nisu naveli gdje namjeravaju provesti planirano smanjenje broja zaposlenih, koje bi trebalo generirati uštedu u visini 1,2 milijardi dolara.

Rio je priopćio da njegov neto dug do listopada iznosi 38,9 milijardi dolara, 3,2 milijarde dolara manje nego 30. lipnja 2008. Velik dio toga odnosi se na 38 milijardi dolara 'tešku' akviziciju kanadskog proizvođača aluminija Alcana u 2007. (hina/metro-portal)

10.12.2008. 12:45:04
Novi komentar
nužno
nužno