« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Hoće li Britanci ipak uzeti euro?

Rekordno nizak tečaj funte prema euru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

tečaj

,

euro

,

funta

Britanska funta kliznula je u srijedu na rekordno nisku razinu prema euru nakon što je izvješće uglednog instituta naznačilo snažan pad aktivnosti u britanskom gospodarstvu.

Funta je tako do podneva potonula na 87,75 penija za euro, najnižu razinu od uvođenja jedinstvene europske valute 1999., nakon što je Državni institut za ekonomska i socijalna istraživanja u srijedu upozorio da je pad aktivnosti u britanskom gospodarstvu bio snažniji no što se očekivalo.

"Funtu općenito pritišće sumorna prognoza za gospodarstvo", naglasio je valutni analitičar Brown Brothers Harrimana Chris Gothard.

Britansko je gospodarstvo u tri mjeseca do studenog zabilježilo pad aktivnosti za čak jedan posto, a sve upućuje na zaključak da će tempo pada pred kraj godine ubrzati, navodi se u izvješću instituta.

Izvješće se nadovezalo na iznimno loše podatke iz sektora industrije, maloprodaje i nekretnina, koji su dodatno potpirili očekivanja da će nagli pad aktivnosti dodatno pojačati pritisak na britansku središnju banku Bank of England da ponovno sniziti ključne kamatne stope

"Sve zajedno, ti podaci predstavljaju solidan temelj za zaključak da će Velika Britanija u konačnici zabilježiti najgoru recesiju u razvijenom svijetu", zaključili su u bilješci analitičari Commerzbanka. (hina/metro-portal)

10.12.2008. 12:49:57
Novi komentar
nužno
nužno