« Knjiga
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
Stranica po stranica

12 najskupljih knjiga na svijetu

Neki skupljaju poštanske markice, neki slike poznatih svjetskih majstora. A što je s onima koji skupljaju knjige?

(Arhiva)
Više o

knjige

,

Bajke barda Beedlea

,

najskuplje knjige

Koliko biste bili spremni izdvojiti za knjigu koju želite?

Naravno, pitamo vas o prvim izdanjima knjiga, a za njih biste uvijek morali dati pozamašnu svotu. Neke od najskupljih knjiga na svijetu one su s velikom povijesnom važnošću, no ima i onih koje su nastale pod perom eminentnih autora suvremenog doba.

S Bookstr prenosimo popis 12 najskupljih knjiga na svijetu, od najjeftinije do najskuplje:

12. Bajke Barda Beedlea (J.K.Rowling)- 3.98 milijuna dolara

Spomenuta zbirka bajki prvi puta se spominje u serijalu o čarobnjaku Harryju Potteru. U romanima je Dumbledore knjigu nakon smrti ostavio Hermioni, a bila je ključna u otkrivanju vrlo važnog podatka koji je Harry trebao otkriti na svom putu do uništenja smrtnog neprijatelja, lorda Voldemorta.

Bajke Barda Beedlea nastale su iz bilješki J.K.Rowling koje je sama i oslikala, a zarada od prodaje knjige trebala je ići u dobrotvorne svrhe. Šest primjeraka knjige ostavljena su osobama koje su autorici za vrijeme pisanja pružale najveću podršku, jedna kopija, poznata kao The Moonstone Edition prodana je 2007.godine. Kasnije, 2016. prodana je još jedna kopija za 368 750 funti.

Bajke Barda Beedlea/http://bit.ly/2tzIkmk

 

11.  - 4.5 milijuna dolara

Platit ćete 4 i pol milijuna dolara ako želite uživati i knjigama francuskog botaničara Henrija Louisa Duhamela du Monceau. Njegov set od pet knjiga uz tekst sadrži i 16 ilustracija različitog voća.

Traite des arbres fruiiers/Investopedia

 

10. - 4.9 milijuna dolara

Gutenbergova Biblija prva je knjiga ikada tiskana tiskarskim strojem. Tisak je završen 1455.godine, a to prvo tiskano izdanje službenog latinskog prijevoda Biblije onoga vremena nazvao je Vulgata.

Gutenbergova Biblija /Wikipedia

 

9. First Folio: Mr. William Shakespeare's Comedies, Histories & Tragedies - 6.16 milijuna dolara

Zbirka Shakespeareovih drama iz 1623.godine poznatija je pod imenom First Folio. Sadržavala je 36 drama, a smatra se najutjecajnijim knjigama ikad objavljenjim na engleskom jeziku. Izvorno je postojalo 730 kopija, od kojih su neke nestale kroz povijest, a najskuplja je 2001.godine prodana jednom od osnivača Microsofta, Paulu Allenu.

First Folio/Flavorwire

8. Canterburyjske priče  - 7.5 milijuna odlara

Postoji još samo 12 kopija originalnih Canterburyjskih priča. Vjeruje se da predstavljaju opis stvarnog hodoćašća iz 1387. u kojem je sudjelovao i sam autor. Geoffrey Chaucer napisao je Priče po uzoru na Boccacciov Dekameron, a pisane su jednostavnim stilom uz velik borj poslovica i karakteristika svakidašnjeg govora.

Canterburyjske priče/Medievalists.net

 

7. The Birds of America - 11.5 milijuna dolara

Autor knjige je prirodoslovac i slikar John James Audubon, a u spomenuto djelo uvrstio je prikaz različitih ptičjih vrsta, od kojih je 6 izumrlo od vremena kada je objavljena izvorna knjiga. U svijetu postoji 119 kopija, a tri najskuplje prodane su za 11.5 milijuna, 8.8 milijuna i 7.9 milijuna dolara.

The Birds of America/Wikipedia

 

6. Gospels of Henry the Lion  - 11.7 milijuna

Ova knjiga zahvaljujući svojim ilustracijama smatra se remek djelom romanesknog razdoblja 12.stoljeća. Naručio ju je Henry the Lion, vojvoda od Saksonije, za oltar djevice Marije. Danas se čuva u biblioteci Herzog August Bibliotek u Wolfenbuttel, a iz sigurnosnih ju je razloga moguće vidjeti tek svake dvije godine.

 Gospels of Henry the Lion/http://bit.ly/2vLIhkd

 

5. Rothschildski molitvenik - 13.4 milijuna dolara

Nastao je između 1500. i 1520. godine. Sastoji se od slika i rukopisa flamanskih umjetnika, a kupio ga je 2014. australski biznismen Kerry Stokes za 13,4 milijun dolara. Danas se čuva u Australskoj nacionalnoj knjižnici.

Rothschildski molitvenik/The New York Times

 

4.  Bay Psalm Book - 14.1 milijuna dolara

Psalmi iz Zaljeva prva je knjiga iskana na tlu današnjeg SAD-a, prodana je u New Yorku po cijeni od 14.1 milijuna dolara. Preveli su je i objavili kongregacionalisti, puritanci, a prvo je izdanje tiskano 1640. godine u Cambridgeu. Danas postoji 11 očuvanih primjeraka od kojih se neki primjerci čuvaju na Harvardu i Yaleu.

 Bay Psalm Book /The New York Times

 

3. St Cuthbert Gospel - $14.3 milijuna dolara

Naziva se još i Evanđelje Stonyhurst ili Evanđelje St Cuthbert po sv. Ivanu, a tiskano je u 8.stoljeću na latinskom jeziku kao džepno izdanje evanđelja. Današnja mu je vrijednost više od 14.3 milijuna dolara.

St Cuthbert Gospel/NPR

 

2. Magna Carta Libertatum - 21.2 milijuan dolara

Povelja koju je engleski kralj Ivan bez Zemlje prihvatio 1215.godine pod pritiskom naroda, a smatra se prvim pisanim ustavnim zakonom Engleske i prvim pisanim ustavnim aktom u svijetu. Znamo ju pod imenom Velika povelja slobode. Posljednja kopija prodana je za je 21,2 milijuna dolara, a današnja vrijednost procjenjuje se na 24,3 milijuna dolara.

 Magna Carta libertatum /Encyclopedia Brittanica

 

1. Codex Leicester - 30.8 milijuna dolara

Dnevnik Leonarda Da Vincija na 72 stranice, prepun njegovih znansvenih spiseva o lokacijama pronalaska fosila i mjesečevom osvjetljenju prodan je osivaču Microsofta, Billu Gatesu. Dnevnik je pisao sam Da Vinchi, a Bill je mnoge njegove straice skenirao pa kreirao digitalne kopije koje je kasnije pretvorio u screensavere za Windows 95.

Codex Leicester/http://bit.ly/2uLUOXN

 

 

 

Piše: Andrea Holi
24.07.2017. 20:02:00
Novi komentar
nužno
nužno