« Žene
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
ISTINE I MITOVI

10 tajni muškog uma

Mnoge žene provode sate pokušavajući shvatiti način na koji muškarci razmišljaju, a toj temi podređene su mnoge stranice u ženskim magazinima i časopisima....

Tko bi to mislio?
Tko bi to mislio? (Shutterstock)
Više o

žene

,

muškarci

,

mitovi

,

muški um

Zašto mi ne odgovara na poruke? Kako može živjeti u takvom svinjcu? Koliko dugo moramo hodati prije nego kaže volim te? Vjerojatno nikad nećemo znati točne dogovore, no dobra je vijest što znanstvenici imaju sve više uvida u način na koji muški mozak funkcionira. Jesu li otkrili da su oni stari seksistički stereotipi istina, ili ima nekih ugodnih iznenađenja?

10. Muškarci se ne mogu sjetiti što ste nosili na prvom spoju - istraživači su otkrili da muškarci i žene koriste drugačije dijelove mozga, a čini se kako emocionalni centar mozga igra veliku ulogu u ženskom pamćenju. Kada su žene emocionalno impresionirane, to će vrlo vjerojatno i detaljno zapamtiti. Muškarci, s druge strane, imaju više vizualno i taktičko pamćenje, što znači da se lako orijentiraju u prostoru , ali imaju problema s prisjećanjem detalja.

9. Muškarci ne slušaju - muškarci koriste samo jednu stranu mozga dok slušaju, dok žene koriste dvije. Kada muškarac sluša, lijeva strana mozga koja je povezana s govorom se aktivira, dok se obje strane aktiviraju kada žena sluša. To ne znači da žene bolje slušaju, već samo indicira da muškarci i žene slušaju na drugačije načine. Zbog toga što koriste više centara u mozgu, žene mogu obavljati više radnji kada je u pitanju konverzacija, dok se muškarci moraju fokusirati isključivo na razgovor.

8. Muškarci nisu osjećajni kao žene - za ovo postoji evolucijsko objašnjenje. Muškarci su u svojim ulogama lovaca i zaštitnika trebali ubijati životinje i neprijatelje kako bi zaštitili svoje obitelji, dok su se žene brinule za kuću i djecu. Takva razlika upisana je i u naš mozak. Zrcalni neuroni igraju ključnu ulogu u empatiji. Kao što samo ime kaže, ti neuroni zrcale radnje i emocije koje nam se prezentiraju. Ako je osoba koju poznajemo tužna, takvi neuroni uzrokovat će osjećaje empatije i pitat ćemo se što nije u redu. Studije su pokazale da žene imaju više zrcalnih neurona od muškaraca, zbog čega su bolje u otkrivanju emocionalnih poruka i situacija kada nešto nije u redu.

7. Muškarci se ne mogu suzdržati od gledanja drugih žena - istraživači su otkrili da oblik žene koji asocira na pješćani sat, bez obzira radilo se o likovima iz filmova ili stvarnim osobama, aktivira kod muškaraca centre u mozgu koji su povezani s reakcijama na droge i alkohol. Gledanje fotografija drugih žena, koje nisu imale taj specifičan oblik tijela, nije aktiviralo te centre. S evolucijskog stajališta, muškarci vjerojatno podsvijesno povezuju bokove i obline s plodnošću.

6. Muškarci ne misle na seks svakih 7 sekundi - muški spol nepravedno je optužen da ima seks na pameti cijelo vrijeme. Većina muškaraca nije ni blizu mitu o 7 sekundi. Prema podacima koje donosi Institut Kinsey, 54 posto muškaraca misli na seks svaki dan, no 43 posto razmišlja o njemu par puta tjedno ili mjesečno, dok 4 posto manje od jednom mjesečno. Zbog ovog mita mnoge žene se osjećaju uvrijeđeno ako muškarac zakaže u krevetu. No, na volju za seksom utječu mnogi faktori, poput stresa, umora, nezdrave prehrane i nedostatka fizičke aktivnosti.

5. Muškarci vole sport - muškarci proizvode 20 puta više testosterona od žena, a ovaj hormon ima važnu ulogu u razvoju muškog reproduktivnog sustava. U studijama s životinjama, uklanjanje testosterona smanjilo je agresivnost, no znanstvenici nisu pronašli istu vezu kod ljudi. Testosteron ne znači uvijek povećanu dozu agresije, no posjedujemo receptore za ovaj hormon, što znači da njegova povečana količina može utjecati na naše ponašanje. Stoga, testosteron igra ulogu u tome zašto muškarci "polude" prije velikih utakmica, i voljni su riskirati novac za svoj omiljeni tim.

4. Muškarci bolje podnose bol - žene, osim što mogu izdržati porod, imaju tendenciju da se više žale na bol tijekom života. U testovima koji su uspoređivali koliko spolovi mogu izdržati bol, muškarci su bili bolji. Mnogi znanstvenici vjeruju kako društveni utjecaji i stereotipi tjeraju muškarce da budu otporniji. No, u jednoj studiji, istraživači su dobrovoljcima ponudili novac za držanje ruku u ledenoj vodi, misleći kako žene same po sebi neće biti motivirane jer nemaju društvenih stereotipa koji ih na to motiviraju. Ispalo je da novac žene nije učinio tolerantnijima na bol, ali potaknuo je muškarce da u izdrže u hladnoj vodi čak i duže, što indicira da doista postoji razlika u otpornosti na bol među spolovima.

3. Muškarci imaju osjećaje, ali ih ne vole pokazivati - žene se smatraju osjećajnijim spolom, a mnoge se pitaju zašto je muškarcima teško priznati emocije. U neku ruku, to je zbog odgoja, ali s druge strane, postoji i razlika između muškog i ženskog mozga. Amigdala je dio mozga koji kontrolira naše emocije. Kod muškaraca, amigdala komunicira samo s određenim dijelovima mozga, dok je kod žena povezana s mnogo više dijelova. To je razlog zašto žene puno više govore o svojim osjećajima, kao i zašto su fizičke reakcija na emocije kod njih uočljivije. Unatoč tome,i muškarci imaju sve emocije kao i žene, ali ih ne ispoljavaju na isti način.

2. Muškarci vole šoping - prema nekim studijama, muškarci i žene troše podjednako, ali se razlikuju u pristupu. Dok žene vole dugo razgledavati i razmišljati o tome što kupiti ili ne, muškarci se već unaprijed odluče što im treba. Razlog tomu također može biti evolucijske prirode. I dok su žene bile orijentirane na sakupljanje hrane, te su pazile što će donijeti djeci, muškarci u lovu su morali biti brzi i odlučni, kako bi se što prije vratili kući i zaštitili obitelj.

1. Muškarci vole pričati jednako kao i žene - prema nekim statistikama žene dnevno izgovore 20,000 riječi, dok muškarci samo 7000. Ipak, recentne studije su pokazale da i nije baš tako, te da se spolovi ne razlikuju bitno u komunikaciji. Muškarci i žene možda ne vole pričati o istim stvarima, što je razlog zašto žene misle da su muškarci zatvoreni, a muškarci da ih žene stalno tračaju. No ako dva spola počnu slušati jedan drugog, otkrit će da si imaju mnogo toga za reći.

29.01.2014. 21:33:00
Novi komentar
nužno
nužno