« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
SAVJETI

10 saveznika u borbi protiv gripe i prehlade

Rijetki su oni čiji organizam ovakvi virusi zaobilaze. Ako nam je imunitet pao, lakše ćemo se razboljeti

Dajte čajevima priliku
Dajte čajevima priliku (Pexels)
Više o

gripa

,

savjeti

,

prehlada

,

prirodni lijekovi

Sezona prehlada i gripe već je počela. Rijetki su oni čiji organizam ovakvi virusi zaobilaze. Ako nam je imunitet pao, lakše ćemo se razboljeti. Znanstvenici tvrde da je moguće obraniti se od prehlade ako slijedite nekoliko koraka: 

Balzam od mentola - ispušite nos maramicama s mirisom mentola. Koristite balzam od eukaliptusa ili također mentola jer je on najbolji saveznik za otvaranje dišnih puteva, a umiruje nadraženu sluznicu nosa. Kupite kapi za odčepljivanje nosa kako biste prije prodisali

Birajte hranu - prilikom pripreme večere u hranu dodajte malo currya. Naime, začini poput đumbira, češnjaka i feferona poznati su po svojim antivirusnim i antibakterijskim svojstvima, a pročistit će vam sinuse. Ovi začini pomoći će vam da se riješite bakterija u tijelu i očistite dišne putove. Banane će umiriti nervozni želudac.  Riža će ublažiti proljev. Borovnice djeluju kao prirodni aspirin jer imaju moć snižavanja temperature i olakšavanja bolova.

Blagodati meda - med jača imunitet, čisti sinuse, olakšava kašalj i umiruje ga. Djeluje antivirusno i antibakterijski. On je najupotrebljivaniji domaći lijek kroz povijest čovječanstva.

Jedite jabuke - dobre su za zdravlje srca, disanje, redovitu probavu. Dokazano je da ukoliko svaku večer pojedemo jednu jabuku, manje su šanse da se razbolimo. Smanjuju rizik od dijabetesa i štite mozak od starenja.  Bogate su vlaknima. Dugo vas drže sitima. 

Ovlaživač zraka - suhi zrak isušuje kožu, ali i sinuse. Ako tijekom spavanja dišete kroz usta,  probuditi ćete se upaljenog grla.  Tijekom spavanja uključite ovlaživač zraka koji spriječava isušivanje sinusa, ispucale usne i curenje iz nosa. Inhalirajte se. Napunite zdjelu vrućom vodom i ukapajte 1-2 kapi ulja od eukaliptusa ili metvice. Prekrijte glavu ručnikom kako bi zadržali paru i udišite je u intervalima od 5 minuta.

Prozračite prostoriju  - prostorija u kojoj spavate treba biti puna kisika. Zato povremeno provjetrite prostoriju kako bi ustajali zrak izašao van. Kisik vam je potreban za normalan san. Ne preporuča se dugo boraviti izvan stana, ali kratka šetnja će vam goditi, posebice ako je lijepo vrijeme.    

Spavanje - redovito mijenjajte posteljinu. Glava bi trebala biti u višem položaju od uobičajenog pa spavajte na dva jastuka. Glava u ovom položaju smanjuje upaljenost dišnih puteva, oslobađa pritisak na sinuse i olakšava disanje. Obucite čarape. 

Topla juha, čaj - topli jušni obrok okrijepit će vas, dati vam snage i nahraniti vas kada izgubite apetit za konkretna jela. Topli čaj ublažit će nosno začepljenje, spriječiti dehidraciju i ublažiti neugodnu upalu membrana koje nadražuju nos i grlo.  

Tuširajte se - vrući tuš olakšat će bolove, ugrijati vas, a vruća para će pročistiti dišne putove. Nakon kupke se utoplite, ali nemojte pretjerivati sa slojevima koje imate na sebi kako temperatura ne bi porasla. 

Važnost tekućine - gubitak tekućine od 2% dovoljan je da dođe do osjetnog pada životnih potencijala i sveopćeg umora. Kod gubitka tekućine od 4% javljaju se glavobolja, mišićni umor, dok kod 5% rezultira nesvjesticom i grčevima. Voda održava kožu mekom, elastičnom i mladom. Ako unosite dovoljno tekućine u organizam kasda ste bolesni, ozdravljenje će trajati osjetno kraće. Toksini će izaći iz tijela i štetne tvari će se razgraditi. 

23.11.2017. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno