« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
ZDRAVIJE I JEFTINIJE

10 načina kako uštedjeti na hrani

Postoji mnogo načina da uštedite na hrani. Neke metode bit će vam ukusne, neke ne

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

hrana

,

troškovi

,

ušteda

Bilo kako bilo, mnogo je ukusnije uštedjeti na hrani nego plaćati dugove zbog nerazumnog trošenja i bacanja viškova. Pogledajte načine na koje to možete učiniti.

Kuhajte od ostataka - priprema hrane od ostataka, vjerojatno je najbolji način uštede. Jer što više hrane spremite, veći su troškovi. Zanimljivo, ali jeftinija hrana spremljena kod kuće, bolja je za vaše zdravlje i liniju.

Izbjegavajte brendove - ponekad je hrana s markom doista bolja i ukusnija. No za namirnice poput brašna, šećera, soli i drugih osnovnih potrepština koje možete naći u dućanu, razlika je jedino cijena. Platiti više za identični proizvod nije samo ekstravagantno već i glupo.

Napravite popis - zapišite ono što vam je doista potrebno i ignorirajte sve ostalo kada krenete u kupovinu. Tako ćete uštedjeti novac. Također ćete uštedjeti vrijeme i smanjiti troškove goriva jer se nećete morati vraćati po stvari koje ste eventualno zaboravili. 

Kupujte sami - djeca i supružnik će vjerojatno utjecati na vaš impuls da kupite stvari koje vam zapravo i ne trebaju. Ostavite ih kod kuće i u kupovinu krenite solo.

Skuhajte pa smrznite - skuhajte veće količine hrane odjednom, pa zamrznite ono što ne možete pojesti. Tokom ostatka tjedna samo podgrijte količinu koju namjeravate pojesti. Tako ćete uštedjeti na troškovima za plin ili struju koji su potrebni da hranu skuhate.

Uštedite na proteinima - jednostavni proteini koji se mogu pronaći u mahunarkama bolji su i očito jeftiniji od kompleksnih koji se nalaze u mesu i ribi. Drugim rječima, jedite manje mesa.

Posjetite zelenu tržnicu - kupovina veće količine hrane koju najviše koristite, također može donijeti uštedu. Krumpir, salata, luk, kupus, sve se to može naći na zelenoj tržnici po zaista povoljnim cijenama

Uzgajajte hranu - ako ste u mogućnosti, uzgojite svoju hranu. Osim što ćete uštedjeti, jest ćete namirnice u koje imate 100-postotnu garanciju da su sigurne, bez pesticida i raznih umjetnih gnojiva.

Nemojte kupovati vodu - činjenica da ljudi kupuju vodu samo je dokaz kako dobra reklama može prodati sve. Ako ste doista zabrinuti za kvalitetu vode, nabavite jeftini filter za pročišćavanje i sami punite svoje boce.

Ono ste što jedete - što bi ste radije bili, jabuka ili čokoladica? Jedna od najboljih stvari kod uštede na hrani jest da ono što je jeftinije uglavnom je i zdravije. Jabuke koštaju manje od slatkiša, bolje ublažavaju glad i bogate su vitaminima i mineralima.

14.08.2010. 19:00:00
Novi komentar
nužno
nužno