« Život
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
NESTALA BOCA

Otvoren sanduk s viskijem koji je 100 godina proveo pod ledom

U sanduku je bilo 11 boca viskija, dvaneasta je nedostajala, a jedna nije bila puna do vrha

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock - ilustracija)
Više o

alkohol

,

Antarktika

,

viski

,

whiskey

Kada je otvoren sanduk s viskijem koji je više od sto godina ležao pod ledom Antarktike, a pripadao je istraživaču Ernestu Shackletonu, poznatom pioniru Južnog pola, jedna je boca nedostajala.

Sanduk viskija koji je početkom godine ekspedicija pronašla u kolibi u kojoj je boravio Shackleton odnesen je u muzej Canterbury u Christchurchu, na Novom Zelandu. Nakon što je sanduk određeno vrijeme proveo u strogo kontroliranim uvjetima, u petak je pažljivo otvoren.

U sanduku je bilo 11 boca viskija, dobro umotanih u papir i slamu. Dvanaeste nije bilo, a jedna od preostalih nije bila puna do vrha, pa su u muzeju zaključili da je netko od članova Shackletonove ekspedicije malo 'gucnuo' prije nego je bocu vratio na mjesto.

>>Koja je razlika između whiskeyja i scotcha?

Na etiketi boca pisalo je ime Endurance, kako se zvao brod kojim je Shackleton putovao 1914., a ne Nimrod, kojim je plovio 1907.

Englesko-irski istraživač Ernest Shackleton pošao je u osvajanje Južnog pola između 1907. i 1915. Zbog nedostatka hrane ekspedicija se zaustavila na 160 km ispred cilja. No po povratku u domovinu, kralj Eduard VII. ipak je Shackletonu dodijelio viteški naslov.

Pet sanduka viskija i konjaka koji su pripadali istraživaču pronađeni su u ledu Antarktike, priopćili su u veljači članovi novozelandske organizacije Antartic Heritage Trust koja ih je i pronašla.

14.08.2010. 16:15:39
Novi komentar
nužno
nužno