« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
TUŽNO

Zvonko Bušić počinio samoubojstvo

Jedan od najpoznatijih političkih zatvorenika počinio je samoubojstvo pištoljem, a pronašla ga je supruga Julienne

Dočekan je kao heroj ...
Dočekan je kao heroj ... (Arhiva)
Više o

samoubojstvo

,

Zvonko Bušić

,

Platonova pećina

,

što je Platonova pećina

,

oproštajno pismo

Zvonko Bušić, možda i najpoznatiji hrvatski zatvorenik zadnjih desetljeća do Ante Gotovine pronađen je mrtav u svojoj kući u Rovanjskoj. Supruga Julienne pronašla je njegovo beživotno tijelo u kupaoni oko 7 sati ujutro. a tvrdi se da je počinio samoubojstvo vatrenim oružjem. 

Zvonko Bušić proveo je 32 godine u američkim zatvorima zbog otmice aviona i pogibije nesmotrenog policajca koji je pokušao deaktivirati bombu koju je Bušić postavio u jednom sandučiću. Sve to napravio je kako bi alarmirao svijet i ukazao na situaciju u Hrvatskoj.

Po povratku iz zatvora politički se aktivirao pred tri godine u stranci Ruže Tomašić, no već nakon godinu dana povukao se iz politike razočaran nemogućnošću ujedinjenja pravaških snaga.

Bušić je ostavio dva oproštajna pisma, jedno supruzi Julienne, a drugo javnosti i prijateljima u kojem je rekao da ne može više živjeti u Platonovoj pećini.

Što je Platonova pećina? U VII. knjizi kapitalnog Platonovog djela Država, Platon kroz usta Sokrata, svog učitelja u dijelogu s Glaukonom daje sintezu svojih učenja u priči o pećini.

Opis čovječanstva možda se nekima neće svidjeti, ali Platon ga je doživljavao kao skupinu ljudi u mračnoj spilji, a iza njih je otvor kroz koji dolazi svjetlo. Svjetlo baca sjene na zid koji gledaju ljudi, pa sve sjene koje dolaze izvana daju pogrešan dojam o tome što se događa, kako se već sjenama može prikazati bilo što.

Nekad se netko iz skupine u pećini ohrabri i izađe van, ali ubrzo pobjegne natrag u strahu od svjetla koje ga zaslijepi, jer je do tada živio u tami. 

Vrlo jasno, nije li?

01.09.2013. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno