« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
opasna posla

Nezakonita dozvola "Ekologiji Maržić" za odlaganje opasnog otpada

Županija pogodovala "Ekologiji Maržić" prilikom ishodovanja dozvole za odlaganje medicinskog otpada

Ekologija Maržić - Draganići
Ekologija Maržić - Draganići (arhiva)
Više o

Draganići

,

Ekologija-Maržić

,

Županija

,

prerada opasnog otpada

,

medicinski otpad

,

Agencija za zaštitu okoliša

Županija sa stručnim službama krive su, po dokumentima kojima raspolaže SDP, što je tvrtka "Ekologija Maržić" dobila dozvolu za obradu opasnog otpada usred Draganića, i SDP će te dokumente predati državnom odvjetništvu, najavili su danas na tiskovnoj konferenciji predsjednik županijskog SDP-a i kandidat za župana Bruno Kurelić i tajnik županijskog SDP-a Stjepan Mikulandrić.

Izdavanjem potvrda, koje, kako drže, nisu bile zakonite, Županija je pogodovala "Ekologiji Maržić" da kao ulagač naslijedi dozvole "Agrocroatije" koja se u tom prostoru u Draganiću bavila, među ostalim, prodajom umjetnog gnojiva, što podliježe posebnu postupku, ali to nije isto što i skladištenje i obrada opasnog otpada.

Radna dozvola je stupila na snagu 19. prosinca 2008., a tvrtka je do kraja te godine obradila 88 tona opasnog otpada. Ove godine je, do sad, obradila 12 tona. Kako je to moguće?

"Prijašnja djelatnost prodaje umjetnih gnojiva, opreme i alata nema veze s obradom opasnog otpada, pa se nameću dva logična odgovora: ili je županijski upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša toliko nestručan da ne vidi razliku između prodaje alata i obrade opasnog otpada, ili postoji zakulisna igra u kojoj je sve učinjeno s namjerom da se potiče privatni interes unatoč mogućim opasnostima i općem protivljenju građana Draganića, koji opravdano ne žele pogon s opasnim otpadom u središtu mjesta", rekao je Mikulandrić.

Kurelić i Mikulandrić predočili su novinarima dio dokumentacije, po kojoj je "Ekologija Maržić" u prošloj godini u Draganiću obradila 88 tona opasnog medicinskog otpada, a ove godine 12 tona. Oba podatka su službeni podaci Agencije za zaštitu okoliša, a problematični su, kazali su, kad se stave u kontekst radne dozvole i obavljenih inspekcija.

Naime, tvrtka je radnu dozvolu dobila 5. prosinca 2008., a na snagu je stupila dva tjedna poslije. Zato se u SDP-u pitaju kako je moguće da je tvrtka u zadnjih deset dana godine obradila tako veliku količinu opasnoga medicinskog otpada.(hina/metro-portal)

15.04.2009. 18:43:04
Novi komentar
nužno
nužno