« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
LUKA BEBIĆ:

Zrela smo država u kojoj je afirmirano ustavno sudovanje

Predsjednik Sabora komentirao je sve, od ZOR-a i harača do studentskih blokada, Sanaderove uloge u HDZ-u i funkcije 'predsjednika u mirovini'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Siniša Sunara/Cropix )
Više o

Ivo Sanader

,

Stjepan Mesić

,

Luka Bebić

,

Ustavni sud

,

predsjednički izbori

,

Zakon o radu

,

fakultet blokada

,

besplatno obrazovanje

,

harač

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić najavio je danas da će Sabor o izmjenama Zakona o radu (ZOR) raspravljati ovoga petka. Potvrdio je da do izmjena Ustava najvjerojatnije neće doći ove godine, te ocijenio kako bi bilo dobro da ih Sabor usvoji u prvom tromjesječju iduće godine.

Mislim da nije nužno da ustavne promjene donesemo do kraja godine, ali bi bilo dobro što prije iduće godine, rekao je Bebić u današnjoj emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga" potvrdivši kako je dinamika tog procesa malo usporena.

Složio se, u tom kontekstu, kako je dobro da se predsjednički izbori održe "bez paralelnih važnih odluka" i rekao kako bi bilo dobro da se izmjene Ustava, nužne zbog hrvatskog ulaska u EU, donesu u prvom tromjesječju 2010.

Upitan o negativnim komentarima koje je kod sindikata izazvala odluka Ustavnoga suda o tzv. kriznom porezu, Bebić je odgovorio da tu odluku, kakva god da je bila, treba poštivati, a ne upuštati se u ocjenjivanje.

"Mislim da smo dovoljno zrela država i da se dovoljno afirmiralo ustavno sudovanje", rekao je.

Kritički se pritom osvrnuo na napise da je Vlada takvu odluku "platila" povećanjem sredstava koja će se izdvojiti za obnovu zgrade Ustavnoga suda i rekao kako te dvije odluke međusobno nisu povezane. "Time se na prizeman način degradira Ustavni sud", ustvrdio je.

O izmjenama Zakona o radu (ZOR) Sabor će raspravljati ovoga petak, 27. studenoga, najavio je Bebić izrazivši razumijevanje za primjedbe sindikalnih središnjica vezanih uz problem zapošljavanja na određeno vrijeme. Rekao je da će se kao zastupnik zalagati za to da se ograniči broj ugovora o radu na određeno vrijeme koji se može potpisati s nekim radnikom.

Upitan o ponovnim studentskim prosvjedima i zahtjevu za besplatnim studiranjem, odgovorio je kako realnim smatra da besplatno školovanje imaju oni koji redovno izvršavaju svoje obveze, tj. polažu ispite. "Nije mi u redu ako ima neki drugi prizvuk, odnosno da se kroz to žele 'prošvercati' oni koji godinama studiraju".

Bebić se nije se složio s nekim ocjenama pojedinih medija da se HDZ odrekao bivšeg premijera i predsjednika stranke Ive Sanadera.

"Ako je netko počasni predsjednik i ima pravo sudjelovati na sjednicama stranačkih tijela, raspravljati i glasovati, onda ne znam odakle takva tvrdnja da ga se HDZ odriče", rekao je Bebić naglasivši da za to nema valjanih razloga.

"HDZ se ne treba odricati nikoga bez valjanih razloga, a ja ne vidim valjane razloge problematiziranja tog slučaja", ustvrdio je dodavši da se najlakše odreći nekog "na temelju rekla-kazala i navijačkog ponašanja medija".

"Proizvodnju i izmišljanje tih sukoba u jednom dijelu medija iščitavam kao želju da se mimo izborne procedure preslaguje politička scena u Hrvatskoj kako bi neki ostvarili svoje političke ambicije", dodao je.

Slaže se da treba napraviti analizu funkcioniranja jedinica lokalne samouprave, te dodao da su se do danas neke od općina dobro organizirale, dok neke, kaže, nisu ništa napravile "već su postojale samo kao broj i nisu uopće pokretale nikakve inicijative".

Osvrnuo se, temeljem pitanja slušatelja, na zakonsku regulativu koja bivšem predsjedniku omogućava ured, vozača i tajnicu, te rekao kako to ima opravdanje ukoliko se, kako je rekao, taj predsjednik neće baviti dnevnom politikom, već će kao bivši predsjednik "obaviti poslove, razgovore bitne za državu".

"Od našeg predsjednika Stjepana Mesića očekujemo da će to raditi povremeno i, kad se zatraži od njega, sudjelovati, ali neprihvatljivo bi bilo ako bi se bavio dnevnom politikom i uključio se u stranačke programe", rekao je Bebić koji se protivi da ga u tom slučaju plaća država. "Neka onda izvoli ići u stranku i neka ona plaća", rekao je. (hina/metro-portal)

23.11.2009. 19:44:26
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    23.11.2009. 20:50
    gospodin bebić je očigledno malo ignorantan na sve što se događa u ovoj truloj, a ne zreloj državi... a što se tiče kriznog poreza, većina normalnih država je smanjila poreze da rastereti obične građane, a kod nas je suprotno... od koga ćete krasti novce kada svi građani bankrotiraju? trulež, trulež... :-P
  2. avatar
    23.11.2009. 20:53
    A misliš da bi dotični gospodin bio na poziciji na kojoj je da nije i svjesno i nesvjesno ignorantan većine činjenica? :)
Novi komentar
nužno
nužno