« Glazba
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
ekskluzivno

Zoran Predin: Na bini doživljavam smisao svog postojanja

Razgovarali smo sa Zoranom Predinom u povodu izlaska novog albuma na hrvatskom jeziku Inventura

Kliknite na sliku i povećajte ju
Kliknite na sliku i povećajte ju (Dallas Records)
Više o

Zoran Predin

,

The Gypsy Swing Band

,

Inventura

,

intervju sa Zoranom Predinom

  • Da možete još jednom birati, što biste bili: košarkaš ili glazbenik?

Teško pitanje. Ali ako baš inzistirate, bio bih ponovno kantautor.

  • Svirali ste s mnogim glazbenicima (Šukar, Mar Django Quartet, Orkestar Adijo pamet, Žive legende, The Gypsy Swing Band... ), promjenili mnogo glazbenih stilova (od rocka, šansona, pop-pjesama, etna, gypsy swinga...) Tražite li glazbenike ovisno o trenutnom stilu ili se događa obrnuto, tj. glazbenici s kojima svirate utječu na Vaš stil?

Želja za određeni način muzičkog izražavanja ovisi o umjetničkom raspoloženju u meni.

Ono koje je u boljoj formi, a to znači da ima više dobrih ideja, zanimljivih sadržaja i želje za nastupima, ono raspoloženje prevlada. Svakih pet godina dolazi nužna promjena kako bi kao autor ostao svjež i zanimljiv.

  • Kako se osjećate kada Vas hrvatska publika moli da pjevate na slovenskom?

To je kompliment. Očito se neke emocije vežu i na boju jezika. No, s vremenom toga će biti sve manje.

  • Kako vaša glazba prolazi na zapadnom tržištu (posebno otkad su U2-ovci kopirali vašu pjesmu)?

EMI izdali su tri moje pjesme u svojoj kompilaciji Gypsy World Music, a jedna je čak izašla u Singapuru na  EMI albumu The most beaitiful love songs ever. U početku 2009. spremam objavu engleske Inventure .

  • Mnogi stari bendovi danas sviraju samo radi novca. Otkud vama ta energija i pruža li Vam sviranje (pjevanje) i dalje zadovoljstvo?

Naravno. To je moj život. A ujedno i posao kojim izdržavam svoju brojnu porodicu. Dok na bini pjevam sa publikom doživljavam smisao svog postojanja.

  • Pišete poeziju, glazbu za kazalište, TV, film, svake godine izdate barem jedan album. Gdje nalazite inspiraciju za sve to?

Inspiraciju pronalazim u malim nježnostima, u budalaštinama političara, u ljepoti ljubavi, u dobrim vicevima, u druženju sa prijateljima...

U svakodnevnom životu. U malim nježnostima, u budalaštinama političara, u ljepoti ljubavi, u dobrim vicevima, u druženju sa prijateljima...

  • Vaš sin Rok nastupa s Vama i pokazao se kao vrstan glazbenik. Kreću li i ostala Vaša djeca očevim tragom?

Ne. Prvi je novinar i pisac, drugi  je akademski slikar i muzičar, treća je buduća designerica, četvrti je budući student Cambridgea, a peti ide u francusku školu i od njega učimo francuski.

  • I za kraj par riječi o novom albumu na hrvatskom jeziku „Inventura" kojeg ste posvetili pokojnom Draženu Vrdoljaku.

Dražen je bio izvanredan poznavatelj muzike i moj dobar prijatelj. Svakog dana mi nedostaje. Pogotovo njegov smisao za humor. Album INVENTURA kojeg sam mu posvetio pun je pjesama, koje bi se i njemu vjerovatno sviđale. Posjetite www.predin.com i pogledajte video 'Ispod naše sretne zvijezde', na top listama potražite prvi hit albuma "Ni sekunde više", a možda je najbolje, da album potražite u prodavaonici i sami provjerite moje riječi.

Piše: Filip Plazonić
05.12.2008. 11:45:17
Novi komentar
nužno
nužno