« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
813.016

ZOR: Sindikati 14. srpnja žele predati potpise za referendum

Sindikati potpise za referendum o izmjenama Zakona o radu žele predati idući tjedan kako referendum ne bi mogao biti raspisan tijekom ljeta

referendum ZOR
referendum ZOR (Dorian Horvat/Cropix)
Više o

Luka Bebić

,

sindikati

,

ZOR

,

Zakon o radu

,

novčanica

Nakon prikupljenih potpisa za referendum protiv izmjena Zakona o radu, sindikalni čelnici zatražili su danas prijem kod predsjednika Sabora Luke Bebića u srijedu, 14. srpnja u 10 sati, kako bi mu predali potpise. Sindikalci će tada predati kutije s prikupljenih 813.016 potpisa birača koji su podržali zahtjev za raspisivanjem referenduma s pitanjem.

Odlučili su predati potpise idućeg tjedna, kada bi trebalo završiti zasjedanje Sabora, kako referendum ne bi mogao biti raspisan tijekom ljeta kada veliki broj građana neće biti u svojim domovima, što bi znatno smanjilo izglede na uspjeh referenduma.

Zasad nije jasno kada bi se i po kojoj proceduri trebao održati referendum, a sindikati su predložili Vladi da velik broj prikupljenih potpisa prihvati kao da je referendum već održan te da povuče prijedlog izmjena ZOR-a iz saborske procedure. Iz Vlade su danas obaviješteni da će njihov prijedlog biti razmotren na užem kabinetu Vlade te da će o odluci biti pravodobno izviješteni.

>> Drugi Svesindikalni sabor: Ovo je buđenje hrvatskih građana

Premijerka Kosor nije se proteklih dana izjašnjavala o sindikalnim zahtjevima i prijedlozima već je samo pozivala sindikalne čelnike na nastavak socijalnog dijaloga.

Obnovi povjerenja i dijaloga između Vlade i sindikata trebao bi idućeg tjedna pridonijeti sastanak u vezi daljnjeg rada Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Sindikalni predstavnici, naime, već neko vrijeme bojkotiraju GSV nezadovoljni odnosom Vlade i poslodavaca prema njihovim prijedlozima, tvrdeći da ih socijalni partneri u bitnim pitanjima redovito preglasavaju, pa bi se na tom sastanku trebali dogovoriti o mogućnostima obnove rada GSV-a. (hina/metro-portal)

09.07.2010. 13:43:39
Novi komentar
nužno
nužno