« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci i 5 dana
EHHH...

Znate li što su grahorice?

Grahorice i sve što spada u grahorice daleko su najbolji i najveći izvor biljnih proteina u prehrani

Što sve spada u grahorice?
Što sve spada u grahorice? (Arhiva)
Više o

grahorice

Što sve spada u grahorice? Kako i sam njihov naziv govori, radi se o pripadnicima velike obitelji povrtnica Leguminosae. Grahorice su karakteristične po mahunama tj. sjemenkama zrnastog oblika smještenim u dvije polovice zelenog ovitka. 

Kada se zeleni dio grahorice osuši, ostaje čisto zrno. U grupu namirnica zvanu grahorice spadaju grah, soja, bob, grašak, leća, alfa-alfa i kikiriki. 

Zanimljivo je kako se mnogi iznenade kada čuju što sve spada u grahoriceposebno se varaju kad misle kako kikiriki spada u orašaste plodove. Jedina je razlika u tome što se kikirikijeva mahuna ne otvara sama, već se nakon sušenja mora nasilno oljuštiti.

Grahorice imaju sposobnost vezivanja dušika iz zraka, to rade pomoću nitrobakterija na korijenu, i tako stvaraju kvalitetne proteine s esencijalnim aminokiselinama.

Dakle, ako ste čuli da se na grahu može preživjeti onda je to u velikoj mjeri točno, naravno ako uz to koristite u prehrani još i mlijeko i kruh.

Grahorice i sve što spada u grahorice daleko su najbolji i najveći izvor biljnih proteina u prehrani, a kada se kombiniraju sa žitaricama postiže se zadovoljavajuća biološka vrijednost aminokiselina.

Korištenje grahorica u svakodnevnoj prehrani zasigurno mijenja masnoće u krvi i snižava razinu kolesterola.

Nadamo se da će bolje poznavanje ove grupe namirnica, te kada znate što sve spada u grahorice, dovesti i do češće konzumacije jer su dobrobiti grahorica za zdravlje ogromne.

19.01.2019. 11:14:00
Novi komentar
nužno
nužno