« Život
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
EH, DA... :)

Znate li reći NE kad treba?

Uvježbate povremeno odbiti ljude i shvatit ćete da to nije tako teško i da vam oni koje odbijete to neće uzeti za zlo

Jeste li vi taj kojem šef uvijek uvali posao na kraju priče?
Jeste li vi taj kojem šef uvijek uvali posao na kraju priče? (FreeDigitalPhotos)
Više o

reći ne

,

odbijanje

Ponekad je gotovo nemoguće reći NE na neki zahtjev prijatelja ili poznanika, no ako i uspijete, to ne znači da niste dobra osoba, nego da brinete o sebi. Ipak, oni koji to ne mogu nisu slabići već - empatični ljudi.

Što više važnosti netko pridaje osjećajima drugih osoba to će teže odgovoriti negativno, kaže dr. Peter Falkai iz Njemačkog udruženja za psihijatriju, psihoterapiju i psihosomatiku (DGPPN).

"Je li netko sposoban reći 'ne' ovisi o strukturi njegove osobnosti". Najviše ima veze s kapacitetima osobe za empatiju, objašnjava Falkai dodajući: "Izreći 'ne' znači razočarati druge ljude".

Drugim riječima što netko više mari za osjećaje drugih osoba teže mu je odbiti. Biti nesposoban izreći 'ne' nije samo po sebi loše, upravo suprotno, jer funkcionalno društvo je ono u kojemu su ljudi ponekad spremni podmetnuti leđa i preuzeti tuđi posao.

No, kod nekih spremnost da to čine ekstremna je što znači da ih se vječito iskorištava. Jeste li vi među njima? Za utvrđivanje prave mjere prihvaćanja i odbijanja treba vježbati, kaže Falkai. "Ako vas dobar prijatelj zamoli da mu pokosite travu, možete reći: možda, dozvoli da pogledam u svoj rokovnik. To vam daje vremena da razmislite hoće li vam dodatni posao biti previše".

Ukoliko tako uvježbate povremeno odbiti ljude shvatit ćete da to nije tako teško i da vam oni koje odbijete to neće uzeti za zlo.

Uz dovoljno vježbanja čak i oni koji su uvijek nepokolebljivo govorili 'da' bit će sposobni reći 'ne' kad im šef želi 'uvaliti' posao za kojeg stvarno nemaju vremena, kaže njemački stručnjak

22.01.2018. 16:31:00
Novi komentar
nužno
nužno