« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 mjeseci i 29 dana
STVARNO?

Znate li koji je jogurt najzdraviji?

Biljni jogurti općenito imaju manje šećera, manje natrija i više vlakana od mliječnih varijanti, ali imaju manje proteina, kalcija i kalija od mliječnih jogurta

Jogurt koji je stvarno zdrav
Jogurt koji je stvarno zdrav (Arhiva)
Više o

jogurt

,

bademovo mlijeko

Jedna vrsta jogurta posebno zdrava. Riječ je o jogurtu od bademovog mlijeka, koje, kako pokazuje istraživanje, ima veću nutritivnu vrijednost.

"Biljni jogurti općenito imaju manje šećera, manje natrija i više vlakana od mliječnih varijanti, ali imaju manje proteina, kalcija i kalija od mliječnih jogurta. Ali kada gledamo ukupnu gustoću hranjivih tvari, jogurt od badema je pobjednik kada se mjeri s mliječnim, ali i svim jogurtima na biljnoj bazi", rekla je jedna od autora studije Astrid D'Andrea.

Tim je do svojih otkrića došao promatrajući proizvode lansirane tijekom petogodišnjeg razdoblja i uspoređujući 612 biljnih i mliječnih jogurta. Od 612 analiziranih opcija, 159 su bili punomasni mliječni proizvodi, 303 nemasni mliječni proizvodi, 61 je bio od kokosa, 44 od badema, 30 od indijskih oraščića, a 15 od zobi.

Istraživači su koristili indeks hrane bogate hranjivim tvarima (NRF), koji dodjeljuje rezultate na temelju gustoće hranjivih tvari u hrani. Jogurt od zobenog mlijeka također je bolje rangiran od običnog mliječnog jogurta, dok je onaj od kravljeg mlijeka nadmašio varijante od indijskih oraščića i kokosa.

Na temelju NRF poretka, jogurti su ocijenjeni ovim redoslijedom: badem, zob, mliječni proizvodi s niskim udjelom masnoće i bezmasni mliječni proizvodi, punomasni mliječni proizvodi, indijski orah i kokos.

Istraživački tim pripisao je visoke ocjene jogurta od badema i zobi njihovim niskim razinama ukupnog šećera, natrija i zasićenih masti. Svi ovi sastojci mogu biti dio uzroka nekih zdravstvenih problema, poput visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola.

06.06.2023. 09:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    06.06.2023. 09:13
    njam
Novi komentar
nužno
nužno