« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Znanstvenici opisali stotinu novih vrsta morskih pasa i raža

Bitan doprinos razumijevanju i zaštiti ekosustava

Maugean Skate Zearaja maugeana, jedna od novoopisanih vrsta
Maugean Skate Zearaja maugeana, jedna od novoopisanih vrsta (Reuters)
Više o

morski psi

,

raže

,

ekosustav

,

nove vrste

Znanstvenici su koristeći se DNK-om katalogizirali i opisali stotinu novih vrsta morskih pasa i raža u australskim vodama i ustvrdili u četvrtak kako će to pomoći očuvanju morskih životinja i praćenju klimatskih promjena.

Više od 90 novoimenovanih vrsta znanstvenici su identificirali 1994. u knjizi "Morski psi i raže Australije" ali one nisu bile i znanstveno opisane.

Nova imena i opise glavno znanstveno tijelo Australije objavit će u novom dopunjenom izdanju knjige 2009. godine. Organizacija Commonwealtha za znanstvena i industrijska istraživanja (CSIRO) je rekla da je katalogiziranje novih vrsta od ključne važnosti za određivanje politike spram morskih pasa i raža, koji se sporo množe i ranjivi su na pretjerani izlov.

Znanstvenici CSIRO-a kažu da morski psi i raže igraju važnu ulogu u ekosustavu oceana i mogu biti pokazatelj klimatskih promjena.

"Njihova je populacija osjetljiva na zbivanja manjih razmjera i može biti pokazatelj promjena okoliša", rekao je vođa CSIRO-ove skupine Peter Last u izjavi kojom se najavljuje katalogiziranje. (HINA)

18.09.2008. 19:59:19
Novi komentar
nužno
nužno